“Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προτεραιότητα για τον Δήμο Κομοτηνής αποτελεί η προστασία των δασικών εκτάσεων. Οι δασικές πυρκαγιές πολλές φορές γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους πολίτες και τις περιουσίες τους”, τονίζει ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, δημοτικός σύμβουλος Θέμης Τζενετίδης, και απαριθμεί τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτική προστασία του Δήμου Κομοτηνής για την αποτροπή κατά το δυνατόν εκδήλωσης πυρκαγιών αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου αντιμετώπισής τους.

Συγκεκριμένα:

  • “Πριν και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου μας πραγματοποιούνται καθαρισμοί της εύφλεκτης μάζας (ξερά χόρτα και κλαδιά, σκουπίδια, κ.λπ.), σε οδούς, κοινόχρηστους και μη χώρους, και ιδιαίτερα σε χώρους που γειτνιάζουν με δασικές περιοχές (δάσος Νυμφαίας) και περιαστικά δασύλλια (Θρυλορίου, Φαναρίου, Μέσης, κ.λπ.).
  • Με μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου μας, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιείται βελτίωση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου σύμφωνα με τις υποδείξεις της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας.
  • Δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες πέριξ των ακάλυπτων εκτάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τα δάση.
  • Εγκαθίστανται νέα και συντηρούνται τα υπάρχοντα πυροσβεστικά υδροστόμια από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ.
  • Πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε σημεία ανεξέλεγκτης ρίψης αποβλήτων κοντά στις προστατευόμενες περιοχές του Δήμου μας για την προστασία του περιβάλλοντος της άγριας χλωρίδας και πανίδας (Ξηρολίμνη, Αλυκή, Πτελέα, Ισμαρίδα, κ.λπ.).
  • Το προσωπικό και τα μηχανήματα του Δήμου μας βρίσκονται σε επιφυλακή, ιδιαίτερα τις ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής.

Επιπλέον, φέτος:

  • Τοποθετήθηκε δεξαμενή νερού 12m3 ιδιοκτησίας του Δήμου σε σημείο που υπέδειξε η πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή Μύτικα.
  • Τα νεοαποκτηθέντα 4Χ4 ημιφορτηγά πυροσβεστικά οχήματα, επανδρωμένα με εθελοντές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αλλά και υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, θα πραγματοποιούν περιπολίες κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας”.

Παράλληλα ο κ. Τζενετίδης απευθύνει στους πολίτες σχετικές συστάσεις:

“Οι δημότες μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να διεξάγουν ανά πάσα στιγμή τόσο μικρής κλίμακας (π.χ. περιορισμένη τοπική) όσο και μεγάλες (π.χ. εκτεταμένες τοπικές, περιφερειακές, κρατικές) εκκενώσεις τόσο από γνωστές περιοχές κινδύνου όσο και από άγνωστες τοποθεσίες λόγω πυρκαγιάς”.

Σχετικές οδηγίες αυτοπροστασίας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies και στην ιστοσελίδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής http://cpdimoskomotinis.weebly.com/.

7c90703f 9a peripolia
All-focus

f233a15f 9 peripolia 2020 7 11

30b189fc 8 deksameni pirosvesi 2
All-focus

838bbaa7 7 deksameni pirosvesi 1 898f8f0b 5 katharismoi ksirolimni 2

f5259770 4 katharismoi ksirolimni 1
All-focus

8467c4d8 3 veltiosi vatotitas odou arogis mesis 0eef57e0 2a diadromi gkreinter kai ripsi ilikou gia veltiosi odon stis 30 6 2020 59dbde74 2 veltiosi vatotitas dasikon odon 2 65ab3e3c 1 veltiosi vatotitas dasikon odon 1