Σαρηγιάννης: Περιμένουμε 16.000 κρούσματα τη ημέρα από τα μέσα Φεβρουαρίου

Αρνητικός ο Στέλιος Λουκίδης στη γενικευμένη χρήση μάσκας, όμως έκανε σύσταση για περαιτέρω χρήση της από τους άνω των 75, ιδίως σε περιπτώσεις συνωστισμού.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣΚΑ

Αρκετά ανησυχητικές προβλέψεις για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστηρίζοντας πως περιμένουμε έως και 16.000 κρούσματα την ημέρα από τα μέσα Φλεβάρη, σημειώνοντας πάντως πως είναι σημαντική η ανοσία που έχει αποκτήσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. «Η ανοσία, είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά» υπογράμμισε.

«Η εποχή που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο σε επίπεδο αριθμών για αύξηση λοιμώξεων θα είναι από τα μέσα Φλεβάρη και έπειτα», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Στην Ελλάδα συνήθως από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Βγαίνουμε πολύ έξω, άρα οι συνθήκες είναι πιο δυσοίωνες για τον κορωνοϊό και για όλες τις λοιμώξεις. Θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου διπλασιασμού, αλλά όχι μια αύξηση η οποία θα είναι εκτός ορίων, όπως αυτή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια».

Το ενθαρρυντικό σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη είναι πως «η ανοσία που βλέπουμε στον πληθυσμό είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε δει εργαστηριακά, δηλαδή η διαφυγή στην ανοσία που έχουν δείξει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ πιο μεγάλη στο εργαστήριο από αυτή που στην πραγματικότητα φαίνεται να υπάρχει στον πληθυσμό. Φαίνεται ότι η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά. Ο εμβολιασμός με την περίφημη τέταρτη δόση νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο, ειδικά ενόψει αυτής της αύξησης που περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες» εκτίμησε.

Όπως ανέφερε «περιμένουμε να δούμε μια αύξηση της τάξης στο μάξιμουμ διπλασιασμού, δηλαδή αν είμαστε σε αυτή τη στιγμή στα περίπου 7.000-7.500 κρούσματα την ημέρα ως μέσο όρο, να πάμε στις 16.000 κρούσματα, ο οποίος είναι μεγάλος αριθμός αλλά όχι εκτός λογικής. Δεν πάμε στις 30.000-35.000 που είχαμε φτάσει πέρυσι τέτοια εποχή. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια ελεγχόμενη αύξηση, η οποία πιστεύω ότι μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Φυσικά θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε μείνει ειδικά οι ΜΕΘ-Covid, άδειες για πολύ μεγάλο διάστημα. Που σημαίνει ότι η πίεση αυτή ναι μεν θα υπάρξει, αλλά δεν δημιουργήσει προβλήματα» συμπέρανε.

Ο Στέλιος Λουκίδης για τα γενόσημα φάρμακα, τις λοιμώξεις από κορωνοϊό και γρίπη που είναι σε έξαρση, την πίεση στο σύστημα υγείας και τις μάσκες

Θέση υπέρ των γενόσημων εισπνεόμενων ελληνικών φαρμάκων – ως εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα εισαγόμενα εκείνα των πολυεθνικών – έλαβε ο Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, αναφέροντας πως οι πολίτες πρέπει να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις προς τα γενόσημα και να εμπιστευτούν τα εξίσου αποδοτικά ελληνικά φάρμακα. Ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε πως θα έχουμε αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων γρίπης και κορωνοϊού για το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που ήδη διαφαίνεται από τον διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Φάνηκε πάντως αισιόδοξος για την κατάσταση που ενδέχεται να επικρατήσει στα νοσοκομεία και στη διαχειρίσιμη πλέον επιβάρυνση στο σύστημα υγείας καθώς όπως εξήγησε «με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουμε εισαγάγει θα ξεπεράσουμε αυτό το δύσκολο κομμάτι». Παρά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης στη χώρα ο κ. Λουκίδης εμφανίστηκε αρνητικός στη γενικευμένη χρήση μάσκας, ενώ έκανε σύσταση για περαιτέρω χρήση της από τους άνω των 75, ιδίως σε περιπτώσεις συνωστισμού.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Νομίζω ότι αυτή η προκατάληψη για τα γενόσημα πρέπει να ξεπεραστεί. Έχουμε μια πολύ δυναμική ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συμμετέχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην υγειονομική υποστήριξη της Ελλάδος και κάνει ταυτόχρονα εξαγωγές σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εισπνεόμενα γενόσημα, τα οποία έχουν ακριβώς την ίδια δραστικότητα και την ίδια αποτελεσματικότητα με αυτά των πολυεθνικών εταιρειών».

«Διανύουμε περίοδο αυξημένου ποσοστού λοιμώξεων» σημείωσε. «Αυτό το γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι μεταξύ 15 με 20 Δεκεμβρίου και κοντά στις 15 Μαρτίου θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων. Φυσικά, σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει και ο κορωνοϊός και σαφέστατα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ποσόστωση της γρίπης εξαιτίας ίσως αυτά τα δύο χρόνων, δύο και κάτι χρόνων, το οποίο περάσαμε χωρίς ανοσιακή απάντηση απέναντι στη γρίπη».

«Σίγουρα θα πιεστεί το σύστημα υγείας και σε πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην τριτοβάθμια, τα νοσοκομεία. Αυτό είναι σίγουρο. Το βλέπουμε και από τις εφημερίες μας. Οι εισαγωγές μας είναι διπλάσιες από πριν ένα μήνα και η προσελεύσεις είναι διπλάσιες από εκείνες πριν από ένα μήνα. Από την άλλη νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία πλέον και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία έχουμε εισαγάγει να ξεπεράσουμε αυτό το αυτό το δύσκολο κομμάτι και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο όπως το κάναμε και στην περίοδο του κορωνοϊού που ήταν ο “μοναδικός παίκτης” αν θέλετε να το εκλαϊκεύσουμε την προηγούμενη περίοδο», ανέφερε.

Το «όχι» σε γενικευμένη χρήση της μάσκας του Λουκίδη, γιατί η «κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη»

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Λουκίδης: «Οι άνθρωποι που οδηγούν αυτή τη στιγμή τη βαρύτητα της νόσου είναι οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 75 έτη και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, ειδικά αυτοί που έχουν χαμηλή άμυνα. Αυτοί οι άνθρωποι όταν συγχρωτίζονται, βρίσκονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει πολύς κόσμος, είναι καλό να προστατεύονται με τη μάσκα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η διεθνής ιατρική κοινότητα στις οδηγίες που έβγαλε για διάφορα χρόνια νοσήματα, έβαλε μέσα μια αυτοκριτική ότι ίσως τα προηγούμενα χρόνια δεν βάζαμε σε ενδημικές εξάρσεις λοιμώξεων τη μάσκα σαν μέσο προστασίας. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Πάντως όχι σε γενικευμένη χρήση, σε γενικευμένη χρήση. Η κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη. Φάνηκε ότι είναι κάτι το οποίο ζητούσε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και γι αυτό, πρέπει και εμείς σαν υγειονομικές δομές να προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε και να το προασπίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο».

Την ίδια ώρα ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που προσβάλονται από κορωνοϊό σε μια νέα έξαρση που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα ο ιός. Συγκεκριμένα τόνισε πως η σημαντικότερη κίνηση που πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η λοίμωξη χωρίς ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις είναι «η έγκαιρη ταυτοποίηση του κορωνοϊού και η χορήγηση αντιικών στους ευάλωτους» επεσήμανε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όλα πρέπει να μας ανησυχούν. Και ο κορωνοϊός και η γρίπη. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε με τον κορωνοϊό είναι η προσπάθεια να γίνει έγκαιρη ταυτοποίησή του και σαφέστατα η χορήγηση αντιικών φαρμάκων στους ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Όπως ενημέρωσε: «Πλησιάζουμε περίπου τις 100.000 αιτήσεις αντιικών φαρμάκων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ένα ποσοστό ανθρώπων στους οποίους έχουμε αναχαιτίσει την εξέλιξη σε σοβαρή μόλυνση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση και το δεύτερο όσον αφορά στις άλλες ιώσεις είναι η χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου για τη γρίπη όταν ταυτοποιηθεί, που είναι η οσελταμιβίρη που την γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και η προσπάθεια να μην κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών. Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους τους γιατρούς και για μένα προσωπικά, ότι πρέπει τα αντιβιοτικά να δίνονται με φειδώ γιατί δημιουργούμε ένα περιβάλλον μετά το οποίο μπορεί να είναι ένα περιβάλλον που να οδηγεί σε περισσότερες αντοχές. Άρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σ αυτό» τόνισε στο τέλος.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood