Σαρηγιάννης: Αν ανοίξουν τα σχολεία 8 Ιανουαρίου, θα έχουμε 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο

Εξαιρετικά επιφυλακτικός ο Καθηγητής και για το άνοιγμα της οικονομίας, καθώς όπως σημειώνει "εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο".
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης επανέλαβε τη θέση του ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου.

«Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των σχολείων, το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, το άνοιγμα της εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κ.λπ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί, είναι το πώς», δήλωσε μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, και συμπλήρωσε: «Το άνοιγμα των σχολείων, με βάση τα δεδομένα από την προηγούμενη εμπειρία, και του κλεισίματος-ανοίγματος στο προηγούμενο κύμα αλλά και του κλεισίματος που έγινε στο δεύτερο κύμα, βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο έχει μια συνεισφορά στην αύξηση του αριθμού των επαφών από τα σχολεία – των επαφών, όχι της μετάδοσης, εξαρτάται και από το πώς γίνεται η επαφή, αν φοράμε μάσκα ή όχι κ.λπ. Η αύξηση αυτών των επαφών είναι συνολικά γύρω στο +10%. Η κατανομή είναι 9% – 12%, αλλά ας πούμε 10%. Άρα λοιπόν με το να έχουμε ανοιχτά τα σχολεία, έχουμε μια αύξηση του ρυθμού επαφών κατά 10%. Αυτό έχει τη σημασία του, έχει να κάνει και με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς. Την κινητικότητά τους δηλαδή σε σχέση με τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο. Προφανώς, λοιπόν, συνδυάζεται με το τι κάνει ο γονιός μετά, ειδικά για τα παιδιά που είναι σε μικρή ηλικία, π.χ. στο δημοτικό, που δεν έχουν πολύ αυξημένη αυτόνομη κοινωνικότητα. Το παιδί από το Γυμνάσιο και μετά έχει τη δυνατότητα να βγει, να πάει στο φροντιστήριο και να κινηθεί μόνο του».

Τούτων δοθέντων, πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές. Χθες είχαμε μια αύξηση κατά διακόσια κρούσματα πάνω από ό,τι προβλέπαμε εμείς, που σημαίνει ότι είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών, αλλά εδώ είχαμε λίγο παραπάνω. Θέλω να δω αν είναι μια απλή διόρθωση ή μια απόκλιση που έγινε χθες και θα διορθωθεί σήμερα ή αύριο, ή αν θα είναι συστηματικό. Αν είναι συστηματικό, τότε η αύξηση που προβλέπαμε ότι θα συμβεί έτσι κι αλλιώς λόγω των γιορτών και λόγω του κλίματος, συμβαίνει ήδη. Αντί να συμβεί από την Πρωτοχρονιά, συνέβη δύο-τρεις ημέρες νωρίτερα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η αύξηση θα είναι αυτής της κλίμακας, αλλά η αύξηση είναι μεγαλύτερη όσο περνάει ο καιρός. Αυτό δεν μας επιτρέπει να είμαστε σε μειωτική πορεία. Το αν συμβεί ένα “μπαμ” δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε να το ανιχνεύσουμε νωρίς και να δούμε πώς και τι θα σημάνει αυτό σε βάθος χρόνου. Πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες».

Κατά συνέπεια ο Καθηγητής επισημαίνει: «Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στις 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα, για να κάνουμε μια σύγκριση, θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα, και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Το θέμα είναι να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown. Για να το αποφύγουμε, χρειάζεται να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Κάτι που σημαίνει να μη δούμε μόνο το πότε, αλλά και το πώς, συνδυαστικά με το πότε προφανώς».

πηγή: euro2day.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood