Ήταν 28 Μαΐου του 1979, όταν ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) ως δέκατο μέλος της.
Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και η τελική συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 28 Ιουνίου του 1979.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για τη σημερινή επέτειο, αναφέρεται:
«41 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Εθνάρχης και Ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την υπογραφή, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί ως δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Η προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ αποτέλεσε το μεγαλύτερο όραμά του και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής για την πατρίδα μας. Η ένταξη στην ΕΟΚ ισχυροποίησε τη χώρα μας έναντι εξωτερικών κινδύνων, συνετέλεσε στη σταθεροποίηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας, και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη. Σήμερα το μήνυμα της αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η Ευρώπη βρίσκεται προ γενναίων αποφάσεων που θα παίξουν ρόλο στο κοινό μας μέλλον, με την Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων θέσεων. Τιμάμε σήμερα την ιστορική επέτειο και με αυτοπεποίθηση για τα κεκτημένα μας, ενισχύουμε τη θέση της Ελλάδος στην Ενωμένη Ευρώπη για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων».