Σαν σήμερα | 41 χρόνια από την κατάργηση της σχολικής ποδιάς

Τα τελευταία χρόνια, κατά καιρούς, εκφράζονται απόψεις για την επαναφορά της σχολικής ποδιάς.
9248062b-mple-sxoliki-podia1 (1)

Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1982, όταν ο τότε Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, αποφάσιζε δια νόμου την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μπλε σχολικής ποδιάς που μαρτυρούσε την ιδιότητα του μαθητή.

Η απόφαση ελήφθη ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού και απόδειξης ελευθερίας.

Οι πιο προοδευτικοί συμφώνησαν γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδιζε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα.

Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνισή τους.

Σε γενικές γραμμές πάντως το μέτρο καταργήθηκε χωρίς αντιδράσεις καθώς η δεκαετία του ’80 θεωρείτο εποχή της αλλαγής και της προοδευτικότητας.

Τον πρώτο καιρό δεν έβγαλαν όλοι οι μαθητές την ποδιά και συνέχισαν να τη φορούν. Γι’ αυτό και σε πολλές φωτογραφίες του 1982-1983 το ντύσιμο των μαθητών είναι «ανάμεικτο».

Μέχρι τότε, στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς, όλοι οι μαθητές, αγόρια και κορίτσια, έπρεπε να αναζητήσουν σε βιοτεχνίες αλλά και μεγάλα καταστήματα τη σχολική τους ποδιά. «Αφοί Λαμπρόπουλοι», «Δραγώνας» και «Mινιόν», διοργάνωναν ειδικές εκδηλώσεις λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία. Στις εφημερίδες δημοσιεύονταν και ρεπορτάζ για τις τιμές των ποδιών. Δεν ήταν όλες ίδιες. Υπήρχαν παραλλαγές: με κουκούλα ή χωρίς, με κρικάκια ή με θέση για ομπρελίτσα, και με θέσεις για μολύβια.

Τα τελευταία χρόνια, κατά καιρούς, εκφράζονται απόψεις για την επαναφορά της σχολικής ποδιάς.

Σχολικές ποδιές εκτίθενται στο Θρακικό Μουσείο Παιδείας Κομοτηνής (στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου).

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιάΣαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιάΣαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιάΣαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιάΣαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιάΣαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιάΣαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιάΣαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιά Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιάΣαν σήμερα πριν 40 χρόνια καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιά

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood