Ως γνωστόν το (νέο) πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη, προέκυψε στις 28/12/2018 μετά τη βλάβη του πλοίου ΣΑΟΣ ΙΙ. Μετά από σειρά ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων και μέριμνα του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, η κατάσταση οδηγήθηκε στη λύση του ferry boat τύπου «παντόφλα» από την Καβάλα.

Σαμοθράκη: Το χρονικό του αποκλεισμού, η αντιμετώπιση της κατάστασης, και τι μέλλει γενέσθαιΜε ανακοίνωσή του ο Δήμος Σαμοθράκης εξιστορεί όλο το χρονικό της υπόθεσης, εκφράζει ευχαριστίες προς τους Υπουργούς και όλους όσους μερίμνησαν για να βρεθεί λύση, ενώ διαμηνύει με νόημα “στους λίγους εκπροσώπους ενός ξεπερασμένου τοπικού κατεστημένου, να κάνουν την υπέρβασή τους και να πάψουν να εκλαμβάνουν τα προβλήματα του νησιού ως ευκαιρίες μικροπολιτικής”:

 

“Μέρες γιορτινές και δυστυχώς η Σαμοθράκη αποτελεί για μια ακόμα φορά είδηση για το ακτοπλοϊκό της πρόβλημα και τον αποκλεισμό της. Το πρόβλημα θα έχει διάρκεια, αλλά όλα τα σχετικά θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο από την Παρασκευή 28/12/2018 μετά τη βλάβη του ΣΑΟΣ ΙΙ προέκυψε ένα τεράστιο πρόβλημα με εγκλωβισμένους ταξιδιώτες και ελλείψεις αγαθών στην τοπική αγορά, παραμονές Πρωτοχρονιάς και ενόψει μιας επερχόμενης κακοκαιρίας.

Σαμοθράκη: Το χρονικό του αποκλεισμού, η αντιμετώπιση της κατάστασης, και τι μέλλει γενέσθαιΗ κατάσταση απαιτούσε άμεσες ενέργειες για την προσωρινή άρση του αδιεξόδου. Επί 48 ώρες η Δημοτική Αρχή ήταν σε διαρκή ανοικτή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα και βεβαίως με τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τον θάλαμο επιχειρήσεων. Αρχικά, από την Εταιρεία SAOS FERRIES και τον Δήμο Σαμοθράκης προτάθηκε προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και εγκρίθηκε η πρόταση για έκτακτη δρομολόγηση του ΖΕΦΥΡΟΣ, αλλά αποδείχθηκε ανέτοιμο. Ακολούθως, προτάθηκε και εξετάστηκε η περίπτωση του πλοίου ΣΑΟΝΗΣΟΣ από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά ήταν ανέφικτη η άμεση δρομολόγησή του λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων που είχε και αυτό. Η επόμενη λογική κίνηση που αναζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση ανά την Ελλάδα μέσων απεγκλωβισμού των επιβατών και μεταφοράς αγαθών.

Σαμοθράκη: Το χρονικό του αποκλεισμού, η αντιμετώπιση της κατάστασης, και τι μέλλει γενέσθαιΗ αναζήτηση αυτή, μετά την αντιμετώπιση πολλών τυπικών και ουσιαστικών θεμάτων, οδήγησε στην κίνηση μεγάλου σκάφους του Λιμενικού Σώματος από την άλλη άκρη του Αιγαίου και στη ναύλωση του πλοίου ΑΝΑΧ για την κίνηση των φορτηγών και των οχημάτων. Μεταξύ των πολλών ενεργειών ήταν και το αίτημα προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για βοήθεια από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Παρά τη βεβαιωμένα καλή θέληση του Υπουργείου το οποίο και στην περίπτωση αυτή θα βοηθούσε, η λύση αυτή ήταν ανέφικτη λόγω αντικειμενικών υποχρεώσεων του Πολεμικού Ναυτικού και σε κάθε περίπτωση μετά την εξάντληση όλων των περιθωρίων του καθ΄ ύλη αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας. Ο προγραμματισμός όλων των ενεργειών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον δήμο Σαμοθράκης είχε ως στόχο, αφενός την ολική λύση του ζητήματος των εγκλωβισμένων επιβατών και αφετέρου τη δυνατότητα μεταφοράς αγαθών στην τοπική αγορά. Τα προβλήματα ναύλωσης, πρακτόρευσης και συντονισμού ήταν αρκετά, αλλά όλα ξεπεράστηκαν μεθοδικά σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Σαμοθράκη: Το χρονικό του αποκλεισμού, η αντιμετώπιση της κατάστασης, και τι μέλλει γενέσθαι

 

Νιώθουμε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας Δ. Τεμπονέρα, τον Διευθυντή Γρ. Γραβάνη και τους Υπαλλήλους της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ. Στ. Ράπτη και τα Στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τον Κυβερνήτη κ. Κρουστάλη και το πλήρωμα του σκάφους ΓΑΥΔΟΣ, οι οποίοι έκαναν Πρωτοχρονιά μακριά από τα σπίτια τους για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους της Σαμοθράκης, την κ. Δανάη Σιδηροπούλου για τη βοήθεια που πρόσφερε στα θέματα πρακτόρευσης, όλα τα Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και του Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης, καθώς και τον Καπετάνιο και το πλήρωμα του πλοίου ΑΝΑΧ για την άψογη συνεργασία. Ειδική αναφορά οφείλουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στον Υπουργό κ. Α. Χαρίτση και στους συνεργάτες του για την στήριξη και στο συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς και στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρ. Μέτιο, ο οποίος προσφέρθηκε άμεσα για βοήθεια. Η δημοτική αρχή εργάζεται μεθοδικά για τη λύση όλων των προβλημάτων ανοικτών ή έκτακτων και καλεί όλους σε συστράτευση στην κατεύθυνση αυτή. Καλούμε επίσης τους λίγους εκπροσώπους ενός ξεπερασμένου τοπικού κατεστημένου να κάνουν την υπέρβασή τους και να πάψουν να εκλαμβάνουν τα προβλήματα του νησιού ως ευκαιρίες μικροπολιτικής”.