Αντιμετωπίζοντας έγκαιρα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες μετά τη βλάβη που παρουσιάστηκε στο πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ που εξυπηρετούσε τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προχώρησε γρήγορα σε συντονισμένες ενέργειες με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Με εντολή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, άμεσα κατέφθασε στην περιοχή Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο αποκατέστησε την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού και το οποίο παραμένει ακόμη στην περιοχή. Παράλληλα απέπλευσε πλοίο τύπου «παντόφλας» από την Καβάλα για τη μεταφορά οχημάτων προς την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα που είχαν παραμείνει αποκλεισμένα στο νησί.

Την ίδια στιγμή κινήθηκαν και οι ενέργειες για την αντικατάσταση του πλοίου με άλλο, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα της σύνδεσης. Αφού τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου και διασφαλίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφαλείας, από σήμερα δρομολογείται στην επιδοτούμενη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη το πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ, σε αντικατάσταση του πλοίου ΣΑΟΣ ΙΙ.

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας έμπρακτα στέκονται στο πλευρό των πολιτών αντιμετωπίζοντας έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα τις ανάγκες διασύνδεσης της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, προσπαθώντας συνεχώς να απαντούν στα προβλήματα, βρίσκοντας βιώσιμες λύσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το ΣΑΟΝΗΣΟΣ είναι ιαπωνικής κατασκευής, χαρακτηρισμένο ως οχηματαγωγό, μετασκευασμένο σε επιβατηγό-οχηματαγωγό. Μεταφέρει 400 επιβάτες και περίπου 85 αυτοκίνητα. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 19 κόμβων αλλά θα ταξιδεύει σε οικονομική ταχύτητα (14- 15 κόμβων).