Δεκάδες χιλιάδες ακρίτες πολίτες, απομακρυσμένων περιοχών του Έβρου, κυρίως ηλικιωμένοι, πολυασθενείς και άτομα με κινητικά προβλήματα, στερούνται πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, λόγω ελλιπέστατης στελέχωσης των Κέντρων Υγείας.

Το φλέγον θέμα θέτει επί τάπητος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, με ανοιχτή επιστολή του προς τη Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, την οποία εκτός από τον Πρόεδρό του κ. Αναστάσιο Τερζή, συνυπογράφουν και οι Δήμαρχοι: Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, Ορεστιάδας κ. Δημήτριος Μουζάς, και Σαμοθράκης κ. Γεώργιος Χανός.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι πάρα πολλά αγροτικά ιατρεία στον βόρειο Έβρο έχουν μείνει χωρίς ιατρική στελέχωση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι κατόπιν επικοινωνίας με φαρμακοποιούς, υπολειτουργούν τα αγροτικά ιατρεία Καστανέων, Βάλτου, Θουρίου, Ζώνης,  Μάνης, Μικρού Δερείου, Αμπελακίων, Πυθίου , Μεταξάδων και Δόξης.

Ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας στερούνται την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πρόκειται ως επί το πλείστον για γηραιό πληθυσμό, πολυασθενείς, αρκετοί εκ ων οποίων με κινητικά προβλήματα.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τα κέντρα υγείας του βορείου Έβρου, πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει προσωπικό ώστε να στελεχωθούν τα ιατρεία, καθώς παρότι προκηρύχθηκαν θέσεις, δεν υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον, αλλά και διότι αρκετοί αγροτικοί και γενικοί ιατροί έχουν αποσπαστεί για να καλύψουν θέσεις σε νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας.

Επισημαίνουμε τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί φαρμακοποιοί, καθώς καλούνται να επωμιστούν εξολοκλήρου τη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων για ολόκληρες εβδομάδες. Μάλιστα, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου οι τιμές των φαρμάκων αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς τα κάτω, και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν με καθυστέρηση.

Κρούουμε των κώδωνα καθώς υπάρχουν ειδικές κατηγορίες φαρμάκων που δεν δύνανται να χορηγηθούν άνευ συνταγής, ούτε μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας προχορήγησης, γεγονός που οδηγεί σε διακοπή θεραπειών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι αποδοχές που λαμβάνουν οι αγροτικοί ιατροί μετά την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, σε σχέση με το έργο που προσφέρουν αλλά και με τις περιοχές που καλούνται να καλύψουν και τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν, αποτελούν τροχοπέδη στο να υποβάλλουν αίτηση για κάλυψη της θέσης. Πόσο μάλλον όταν καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα σίτισης, στέγασης και μετακίνησης, που αυξάνονται δυσανάλογα όταν παρίσταται ανάγκη εξυπηρέτησης όμορου ιατρείου (ειδικά στον Έβρο που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος νομός και αρκετά αραιοκατοικημένος).

Επειδή η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και σε αυτό δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Και επειδή επιπλέον ο θεσμός των αγροτικών ιατρείων ανέκαθεν αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς παρέχονταν άμεση πρόσβαση όχι μόνο στη συνταγογράφηση αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υγείας (ατυχήματα, εγκεφαλικά, εμφράγματα).

Και επειδή συνεπώς η παρούσα κατάσταση είναι φυσικό να προκαλεί έντονη ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους αυτών των ακριτικών περιοχών.

Για όλα αυτά σας παρακαλούμε να προωθήσετε το αίτημα κάλυψης αυτών των περιοχών στις αρμόδιες αρχές, και να αναδείξετε το ζήτημα της θέσπισης ουσιωδών και αποτελεσματικών κινήτρων στελέχωσης των άγονων ιατρείων με γενικούς ιατρούς ή έστω προσωρινά με οπλίτες ιατρούς.

Είναι οξύμωρο, στην Ελλάδα των 10 εκ. κατοίκων και των 70.000 ιατρών, να τίθεται θέμα υποστελέχωσης, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι υποδιπλάσιος».