Για τέταρτη φορά τον φετινό χειμώνα ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης καλείται να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα. Το τελευταίο κύμα χιονιά που ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής σε ικανοποιητικό βαθμό από τον Δήμο, αν και διαθέτει μόνο τέσσερα μηχανήματα αποχιονισμού, καμία (!) αλατιέρα, και μόλις … τρεις εργάτες καθαριότητας!

Το τεχνικό προσωπικό του Δήμου (οδηγοί δημοτικής συγκοινωνίας, εργάτες καθαριότητας, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικός), βρίσκεται νυχθημερόν στη διάθεση της πολιτικής προστασίας με μοναδικό σκοπό να διατηρήσουν προσβάσιμο το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού.

Ωστόσο, κατοικίες εκτός οικισμών παραμένουν αποκλεισμένες, ενώ οι βλάβες υδροδότησης δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω της αδυναμίας αποδέσμευσης του ενός και μόνο υδραυλικού από το εκχιονιστικό έργο…

Συγχρόνως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, ως χειριστής και ο ίδιος ενός από τα εκχιονιστικά τα οποία λειτουργούν 16 ώρες το 24ωρο τις τελευταίες τέσσερις μέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σαμοθράκης, «η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως κατεξοχήν αρμόδια για τη διατήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχει διαθέσει ένα μισθωμένο μηχάνημα με έναν χειριστή, ωστόσο ο Δήμος καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας και πρόσβασης σε υπηρεσίες, κατοικίες, επιχειρήσεις και ποιμνιοστάσια.Οι λοιπές υπηρεσίες του νησιού αδυνατούν να συμβάλουν στο εκχιονιστικό  έργο παρά τη βεβαιωμένη και επισήμως εκφρασμένη βούληση τους γι’ αυτό, και συνεπώς αναμένουν τη συμβολή του Δήμου για να μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Βίτσας δήλωσε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτησή του για την «παντελή έλλειψη υποστήριξης», τονίζοντας: «Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όρια τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική».

Όπως με έμφαση προσθέτει, δε, «για την ακριτική, νησιωτική και συνάμα ορεινή Σαμοθράκη, η ένταση των καιρικών φαινομένων είναι σφοδρή αλλά προς το παρόν για μας διαχειρίσιμη, εξάλλου είμαστε μαθημένοι σε δύσκολες καταστάσεις, ωστόσο η διάρκειά τους και το να επιχειρούμε ”μόνοι” καταπονεί το σύστημα το οποίο αδυνατεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς. Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσουν καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων».