Στις 28 Μαρτίου του 2020 η τοπική κοινωνία της Ροδόπης ενημερωνόταν ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού covid-19 στα όρια του νομού ήταν πλέον γεγονός.

Η περιοχή μας είχε αντέξει για περίπου έναν μήνα από τη στιγμή που ο ιός είχε περάσει στην Ελλάδα και ο ένας μετά τον άλλο οι νομοί της χώρας έμπαιναν στον χάρτη της πανδημίας. Την ημέρα εκείνη, πριν από οκτώ μήνες, έγινε γνωστό ότι ένας άνδρας, κάτοικος χωριού των Σαπών, ηλικίας περίπου 60 ετών, είχε ανιχνευθεί θετικός ιό, αν και ήταν ασυμπτωματικός. Μολονότι δεν υπήρχε επίσημη πληροφόρηση εκείνη την εποχή, το ρεπορτάζ ανέφερε πως ο άνδρας πιθανόν να κόλλησε από τον γιο του, ένστολο, που υπηρετούσε στον Έβρο, ο οποίος είχε βρεθεί θετικός λίγες μέρες νωρίτερα και είχε καταγραφεί στα κρούσματα του γειτονικού νομού.

Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και πλέον τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στον νομό Ροδόπης ξεπερνούν τα 1.400. Σημειωτέον ότι μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου ο αριθμός τους ήταν μονοψήφιος. Από το σημείο εκείνο και έως πριν από λίγες μέρες, σχεδόν καθημερινά ανιχνεύονταν διψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων, ενώ το αποκορύφωμα ήταν την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 112.

Τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται μια οριακή πτώση και συχνά καταγράφονται μονοψήφια κρούσματα, όπως συνέβη και σήμερα Σάββατο 28 Νοεμβρίου.

Δυστυχώς, στο διάστημα των οκτώ μηνών καταγράφηκαν και αρκετοί θάνατοι από τον νομό Ροδόπης. Ο αριθμός τους δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις αρχές, και μόνο από δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές περιπτώσεις συντοπιτών μας που κατέληξαν μετά από την προσβολή τους από τον κορωνοϊό covid-19.