Τη δική τους – αφανή – συμβολή στην προστασία του δασικού πλούτου της Ροδόπης, καταθέτουν καθημερινά 32 εργαζόμενοι/ες του σημαντικού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων της Χώρας, το οποίο απευθυνόμενο σε ανέργους, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο και παρατάθηκε με τροπολογία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο Πρόγραμμα απασχολούνται 5.066 εργαζόμενοι/ες σε όλη τη χώρα.

Οι απασχολούμενοι/ες στη Ροδόπη κάθε πρωί συγκεντρώνονται στο τοπικό Δασαρχείο και χωρίζονται σε ομάδες αναλαμβάνοντας εργασίες που καθορίζει η Διεύθυνση του Δασαρχείου.

Μεταξύ άλλων ανοίγουν δρόμους διαφυγής από πυρκαγιές σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δημιουργούν αντιπυρικές και αντιπλημμυρικές ζώνες, απομακρύνουν και τεμαχίζουν τα δέντρα που παρασύρονται από θεομηνίες εντός του οδικού δικτύου ή σε υποδομές, μαζεύουν και απομακρύνουν σκουπίδια, πευκοβελόνες, κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό οτι φέτος, μετά από είκοσι περίπου χρόνια, είναι καθαρισμένες και φυσικά…ορατές και προσβάσιμες όλες οι δασικές οδοί διαφυγής της περιοχής, πολλές από τις οποίες δεν ήταν καν σε γνώση της Πυροσβεστικής, γεγονός που εντυπωσίασε και εξέπληξε ευχάριστα τους επιχειρησιακούς πυροσβέστες.

Το Πρόγραμμα όμως κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο. Κι αυτός αφορά την βιοποριστική επιβίωση των εργαζομένων, που μετά την ανεργία τους δόθηκε η ευκαιρία της απασχόλησης. Ευχή, επιθυμία και αίτημά τους, είναι να συνεχιστεί το Πρόγραμμα, ειδικά τώρα που πλέον έχει αναπτυχθεί εποικοδομητική συνεργασία με την Πυροσβεστική. Βέβαια, δεν λείπουν και τα προβλήματα, όπως το γεγονός οτι πολλές φορές βάζουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, για βενζίνη, μεσινέζες κ.ά., αφού η υπηρεσία δεν διαθέτει πάντα τα αναγκαία κονδύλια…

Ακόμη, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί, και κάτι ακόμη που έχει τη δική του αξία: το οτι όλοι οι απασχολούμενοι αγάπησαν τη φύση ακόμη περισσότερο και έγιναν ακόμη πιο υπεύθυνοι απέναντι στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στους εαυτούς τους, όπως εκμυστηρεύονται…