Ροδόπη: Μοναδικό θέαμα από εκατομμύρια μαυροπούλια

Στα ψαρόνια - μαυροπούλια στην καθομιλουμένη - δεν αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο.
Φωτό από "Ξυαλαγανή παλιά και νέα"/Facebook.

Η κίνησή τους είναι εντελώς ήσυχη, ευγενική, απόλυτα συντονισμένη και κυματιστή. Ένας χορός χωρίς ήχο και μουσική. Δημιουργούν σμήνη στα οποία υπάρχει απόλυτη οργάνωση και αυστηρή ιεραρχία. Τα πουλιά στο πίσω μέρος του σμήνους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντικαθιστούν αυτά που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος, για να ξεκουράζονται. Αν δουν κάποιον εχθρό να πλησιάζει, συσπειρώνονται ακόμα πιο πολύ και δημιουργούν ένα τείχος για προστασία. Κινούνται με χάρη, και το μόνο που μπορείς να αναρωτηθείς, είναι πώς οργανώνουν τέτοιες αρμονικές κινήσεις. Είναι τυχαίες; Υπάρχει κάποιος κώδικας μεταξύ τους; Κάνουν κάποια πρόβα πριν την τελική παράσταση; Εμείς οι άνθρωποι, οι προηγμένοι, της τεχνολογίας, δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να πλησιάσουμε αυτή την τελειότητα. Κοιτάς τον ουρανό και μαγεύεσαι. Χαλαρώνεις. Οι ευκαιρίες για φωτογραφίες είναι ατελείωτες. Κάποια στιγμή όμως σταματάς να τραβάς με τη μηχανή γιατί θέλεις απλά να απολαύσεις αυτό που βλέπεις με τα μάτια σου. Εκεί. Ζωντανά. Στη στιγμή. Για να θυμάσαι.

Στα ψαρόνια – μαυροπούλια στην καθομιλουμένη – δεν αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο. Ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο τον χρόνο στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη (αλλά και στη νότια Αυστραλία και στη βόρεια Αμερική). Τον χειμώνα μεταναστεύουν στη νότια Ευρώπη και στην Ασία. Μιμούνται εύκολα τους ήχους άλλων πουλιών αλλά και την ανθρώπινη ομιλία αν εξημερωθούν. Τρέφονται με σκουλήκια, αράχνες, φρούτα και καρπούς, ενώ αποτελούν τροφή για νυφίτσες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους και γεράκια.

Τα ψαρόνια αναφέρονταν συχνά στα έργα του Σαίξπηρ, και επηρεασμένος από αυτό, το 1890, ο Eugene Schieffelin, μέλος του American Acclimatization Society, αποφάσισε να τα μεταφέρει από την Ευρώπη στην Αμερική. Έτσι ελευθερώθηκαν εκατό ψαρόνια στο Central Park της Νέας Υόρκης και σήμερα υπολογίζεται οτι ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια.

Τις τελευταίες μέρες, περιοχές της Ροδόπης θυμίζουν σκηνές της θρυλικής ταινίας «The Birds» (Τα Πουλιά) του Άλφρεντ Χίτσκοκ…

Κείμενο και πληροφορίες από: ecothraki.gr, wikipedia, huffingtonpost.gr

Επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood