Ροδόπη-Μεγάλο Κρανοβούνιο Κομοτηνής: Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και ιστορικής γνώσης για «Μαύρο Πάσχα των Θρακών του 1914»

Από τον Πολιτιστικό-Μορφωτικό Σύλλογο του προσφυγικού χωριού, «Το Γενέσιον της Θεοτόκου».
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΥΡΟΥ ΠΑΣΧΑ ΘΡΑΚΩΝ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΡΑΝΟΒΟΥΝΙΟΥ (6)

Εκδηλώσεις μνήμης και ιστορικής γνώσης, για τα μαρτύρια και τα πάθη των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης κατά το «Μαύρο Πάσχα των Θρακών του 1914» στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διοργάνωσε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος του Μεγάλου Κρανοβουνίου – ενός αμιγώς προσφυγικού χωριού – «Το Γενέσιον της Θεοτόκου».

Οι εκδηλώσεις – που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στη Ροδόπη – ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μαρτυρικώς τελειωθέντων Θρακών της Ανατολικής Θράκης.

Aκολούθησε κατάθεση στεφάνων εις μνήμη τους στο Ηρώο του χωριού. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των πολιτειακών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών, καθώς και πολιτιστικών συλλόγων (Θρακών, «Φιλοτέχνες», Παραδημής και Φίλων, Γυναικών Νέου Σιδηροχωρίου). Τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος υποδομών, καθαριότητας και πρασίνου κ. Γιάννης Μουρτίδης, ενώ ακόμη παρέστη ο δημοτικός σύμβουλος-επικεφαλής του “Σπάρτακου”, κ. Κώστας Καραϊσκος. Στεφάνια κατέθεσαν, για τον Δήμο Κομοτηνής ο αντιδήμαρχος κ. Μουρτίδης, και για τους πολιτιστικούς συλλόγους η κ. Τσίτσιου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλου Κρανοβουνίου «Το Γενέσιον της Θεοτόκου» κ. Ναθαναήλ Μολλάς.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον χώρο του πολιτιστικού κέντρου του χωριού, με έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και ομιλία του θεολόγου-ιστορικού κ. Ιωάννη Σιδηρά με θέμα «Μαρτύρια και πάθη κατά το Μαύρο Πάσχα των Θρακών 1914-1918». Στην κατάμεστη αίθουσα από πλήθος κόσμου, ιερέων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πολιτιστικών συλλόγων, και εκπαιδευτικών, ο ομιλητής ανέλυσε με επιστημονικό τρόπο και με συγκινησιακή φόρτιση ιστορικά γεγονότα και δεδομένα της μαύρης περιόδου για τον Ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης κατά τη χρονική περίοδο 1914-1918. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Ν. Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Ν. Λιβεριάδου, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδης, ο δημοτικός σύμβουλος-επικεφαλής της “Σύμπραξης Προοπτικής” Α. Γραβάνης, η δημοτική σύμβουλος-επικεφαλής της “Πολη-τική ανατροπή” Ε. Λαφτσή, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ν. Στεργίου, οι πολιτευτές Ροδόπης Ε. Ελευθεριάδου και Ν. Τσουμαρέλης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Ι. Βεζυργιαννίδης , ο πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσάνων Γ. Νάκος, ο πρόεδρος του συλλόγου Καππαδοκών Χ. Μαυρίδης , ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παραδημής Β. Καρακύργιος, η εκπρόσωπος του συλλόγου Θρακών κ. Τσίτσιου, η εκπρόσωπος του πολιτιστικού λαογραφικού συλλόγου γυναικών Νέου Σιδηροχωρίου κ. Φυτιλλίδου και ο πρόεδρος του συλλόγου εφέδρων αξιωματικών Κομοτηνής Κ. Τσαρδακλής.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλου Κρανοβουνίου «Το Γενέσιον της Θεοτόκου», ευχαριστούν “τον εξαίρετο θεολόγο, επιστήμονα ιστορικό και νομικό, μα πάνω από όλα δικό μας άνθρωπο, πατριώτη κοντοχωριανό και φίλο, κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά για την εξαίρετη ομιλία του, καθώς και όσους παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις επετειακής μνήμης των προπατόρων μας Θρακών της Ανατολικής Θράκης”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood