Ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών, αναβιώνουν και φέτος το έθιμο του Σαγιά.

«Το έθιμο παρουσιάζεται όπως ακριβώς το ζούσαν οι πρόγονοί μας στις πατρογονικές τους εστίες», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού, και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί τον σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά. Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία καθώς ήδη έχει νυχτώσει, και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους. Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, παρασκευασμένα με συνταγές Καππαδοκίας.

Η αναβίωση του εθίμου θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου στο χωριό των Ασκητών. Στις 17:30 θα τελεστεί εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στις 18:30 θα ακολουθήσει ο «Σαγιάς» (άναμμα φωτιάς).