Τη διενέργεια εκτεταμένης έρευνας αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής κυνομαχιών στη Ροδόπη, και επιπλέον για τυχόν ύπαρξη παράνομων εγκαταστάσεων εκτροφής σκύλων-κυνομάχων, παράγγειλε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Κωνσταντίνα Μελισσάρη.

Σύμφωνα με τον νόμο 4.039/2012, απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού· και όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους οι σκύλοι-κυνομάχοι κακοποιούνται, καθώς μεταξύ άλλων εκπαιδεύονται και στο να αντέχουν στον πόνο.

Στην εισαγγελική παραγγελία επισημαίνεται οτι η κακοποίηση των ζώων και κυρίως η ικανότητα αποτελεσματικής διερεύνησής της αποκτά σημασία, καθώς δεν αφορά μόνο στην προστασία των ζώων, αλλά και στην καταστολή εγκλημάτων τα οποία η κακοποίηση ζώων σηματοδοτεί. Ως εκ τούτου, για την προστασία της κοινωνίας πρέπει η αστυνομία να δίνει ξεχωριστή σημασία στο είδος αυτό κακοποίησης ζώων (κυνομαχίες), και να το διερευνά σε βάθος διότι πάντα στις κυνομαχίες ο βασανισμός ζώων συνδέεται και με άλλα εγκλήματα, όπως τα ναρκωτικά, ο τζόγος, τα όπλα, η σωματεμπορία, η παιδική πορνογραφία, και γενικότερα με το οργανωμένο έγκλημα.