Το παρών στον αγώνα «Rodopi Challenge 50 miles», ο οποίος πραγματοποιήθηκε στην οροσειρά της Ροδόπης, με εκκίνηση και τερματισμό το δασικό χωριό Ερύμανθος στο Λειβαδίτη Ξάνθης, έδωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) Ροδόπης.

Ο αγώνας διοργανώθηκε για έκτη συνεχή Άνοιξη στην Οροσειρά της Ροδόπης και αποτελεί ένα αυτοτελές αθλητικό γεγονός.

Η συμμετοχή τεσσάρων μελών της ΕΟΔ αφορούσε την υγειονομική κάλυψη ενός από τα επτά κομβικά σημεία της διαδρομής των 82 χιλιομέτρων, με υψομετρική διαφορά τα 4.200 μέτρα. Οι 237 αθλητές -πολλοί και από την πόλη της Κομοτηνής – διέσχισαν αυτή την απόσταση περνώντας από τους Καταρράκτες του Λειβαδίτη, τον Θεολόγο, την Τάλια, την Πρασινάδα, τη Σίλλη, την Οξυά και τη Ζαρκαδιά.

Ευθύνη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης ήταν η περιοχή Τάλια, που αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τους αθλητές καθώς η προσέγγισή της απαιτεί το πέρασμα δύο ποταμών, ενώ και ο ορεινός δρόμος έχρηζε ιδιαίτερης προσοχής, αφού λόγω των βροχοπτώσεων παρουσίαζε πολλά “κοψίματα”. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι αθλητές πέρασαν από αυτό το δύσκολο σημείο δύο φορές: την πρώτη στο 16ο χιλιόμετρο, και τη δεύτερη στο 66ο χιλιόμετρο της διαδρομής…

Τα μέλη της ΕΟΔ Ροδόπης χρειάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις να συνδράμουν τους αθλητές σε μυϊκά προβλήματα αλλά και προβλήματα εξάντλησης, ενώ μόνο μία από αυτές ήταν σοβαρή, αναγκάζοντας τον αθλητή να εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Σε αυτήν την περίπτωση τα μέλη της Ομάδας ανέλαβαν τελικά και τη μεταφορά του, αφού αυτή ήταν δυνατή μόνο με το τροποποιημένο όχημα 4Χ4 του μέλους της ΕΟΔ Ροδόπης Δημήτρη Τσολάκη, τον οποίο και η ΕΟΔ Ροδόπης ευχαριστεί.