Μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές της ΑΝΙΜΑ (οργάνωση προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής, με έδρα την Αθήνα), βρέθηκαν το τριήμερο 1-3 Φεβρουαρίου στη Ροδόπη και ξεναγήθηκαν από την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, στους υγροτόπους της περιοχής, στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας και στην πόλη της Κομοτηνής (μουσεία, αγορά, κέντρο της πόλης, τοπική κουζίνα), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2/2).

apeleftherosi kiknou 1Στο πλαίσιο της επίσκεψης, απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον ένας κύκνος και ένα γεράκι, ενώ πραγματοποιήθηκε και σεμινάριο πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα ζώα και πουλιά, στο Μουσείο Πανδρόσου Φυσικής Ιστορίας.

Όπως μας ενημερώνει η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, η Διεθνής Σύμβαση για τους Υγροτόπους υπογράφηκε στις 2/2/1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, από 18 χώρες παγκοσμίως, ενώ σήμερα ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη ανέρχεται στις 168.

Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Το κεντρικό σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2019 είναι «Υγρότοποι και κλιματική αλλαγή», και ο στόχος της καμπάνιας είναι να καταλάβουμε όλοι πως δεν είμαστε αδύναμοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Οι υγρότοποι είναι η φυσική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ας σταματήσουμε τις αποξηράνσεις, τις οικοπεδοποιήσεις και την υποβάθμιση που οδηγούν στην απώλεια των υγροτόπων μας, και ας ασχοληθούμε με την αποκατάσταση, τη συντήρηση και τη σωστή-αειφόρο διαχείριση των υπαρχόντων υγροτόπων.

Παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι η υποβάθμιση ή/και η καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι πολλές φορές μη αντιστρεπτή, και ότι η προστασία των υγροτόπων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Μπορούμε και πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε όλοι στην προστασία των υγροτόπων, γιατί ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ.

Φέτος, (1-3 Φεβρουαρίου), βρέθηκαν στην περιοχής μας μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές της ΑΝΙΜΑ (σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής, με έδρα την Αθήνα), και ξεναγήθηκαν στους υγροτόπους της Ροδόπης, στο περιαστικό δάσος της Νυμφαίας και στην πόλη της Κομοτηνής (μουσεία, αγορά, κέντρο της πόλης, τοπική κουζίνα).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον ένας κύκνος και ένα γεράκι, ενώ πραγματοποιήθηκε και σεμινάριο πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα ζώα και πουλιά, στο Μουσείο Πανδρόσου Φυσικής Ιστορίας.