Ροδόπη | Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Δασκάλων προς τους γονείς

"Να ενώσουμε τις φωνές μας για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση".
Screenshot_895

Απεργούν στις 28 Φεβρουαρίου οι δάσκαλοι, και στην Κομοτηνή θα πραγματοποιήσουν και απεργιακό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 11 το πρωί.

Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, “Οι Τρεις Ιεράρχες”, απευθύνει κάλεσμα-ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς των μαθητών με μήνυμα “να ενώσουμε τις φωνές μας για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση”.

Ολόκληρο το κάλεσμα:

“Αγαπητοί γονείς των μαθητών και μαθητριών μας.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια συνεχή επίθεση στον δημόσιο χαρακτήρα όλων των κοινωνικών αγαθών, με ιδιαίτερη ένταση στην Υγεία και στην Παιδεία· μοναδικός στόχος είναι η μετατροπή τους σε εμπορεύματα.

Η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης αφορά ολόκληρη την κοινωνία
Ιδιωτικά πανεπιστήμια | Οι φοιτητές, τα παιδιά μας, βρίσκονται για έβδομη εβδομάδα στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα δημόσια και δωρεάν πανεπιστήμια, ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων συνοδεύεται από υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ, αφού τα λεφτά που δίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια θα μοιράζονται από το κράτος και στους επενδυτές των ιδιωτικών.

Αυτό συνεπάγεται:

 • δίδακτρα για τα δημόσια πανεπιστήμια (όπως για τα μεταπτυχιακά),
 • κατάργηση των δωρεάν βιβλίων,
 • υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών.

Τα πολλών ταχυτήτων ΑΕΙ και κάθε είδους κολλέγια που θα δημιουργηθούν, θα κατακερματίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα και την αξία των πτυχίων, υπονομεύοντας και το εργασιακό μέλλον των παιδιών μας.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνει ότι σπουδάζει όποιος έχει οικονομική ευχέρεια, και αποκλεισμός των παιδιών μας από τις πανεπιστημιακές σπουδές, από την ίδια τη μόρφωση αλλά και από καλύτερη θέση στην εργασία.

Η κατάσταση στα δημόσια σχολεία δεν είναι καλύτερη. Ήδη το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται:

 • Τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία που επικεντρώνουν στις δεξιότητες και όχι στη βαθιά γνώση, η εντατικοποίηση της ύλης και η λογική των διαπιστωτικών εξετάσεων (π.χ. PISA), «φτωχαίνουν» το σχολείο και το κάνουν ξένο στα παιδιά και στις ανάγκες τους.
 • Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών ακόμα και σε δασκάλους τάξης, μαθήματα ειδικοτήτων, υπεράριθμα τμήματα με 25-29 μαθητές/τριες, και περικοπές τμημάτων και προσλήψεων, είναι εικόνες από την καθημερινότητα των σχολείων.
 • Δραματική είναι και η μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Τμήματα ένταξης που θα έπρεπε να έχει κάθε σχολείο, δεν λειτουργούν ακόμη και εκεί που είναι ιδρυμένα και ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης μοιράζεται σε έναν, δύο, τρεις, τέσσερις μαθητές/τριες αντί σε έναν. Την ίδια στιγμή τα ειδικά σχολεία λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους. Οι γονείς αναγκάζονται να κάνουν τεράστιες αποστάσεις για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, ή τα κρατάνε σπίτι ή τα στέλνουν στο σχολείο της γειτονιάς πληρώνοντας ιδιωτικές παράλληλες στηρίξεις.
 • Μεγάλα είναι τα προβλήματα της σχολικής στέγης και των υποδομών (αίθουσες προκάτ, συντήρηση σχολείων, ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια, κ.λπ.). Η συνεχής υποχρηματοδότηση των Δήμων αλλά και οι επιλογές των δημοτικών αρχών, έχουν αφήσει τα σχολεία χωρίς προσεισμικό έλεγχο και συντήρηση, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι φθορές και ο κίνδυνος ατυχημάτων.
 • Η αξιολόγηση που διαφημίζει το Υπουργείο Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να βελτιώσει τα σχολεία, αλλά έρχεται να τα κατηγοριοποιήσει και τελικά να τα συνδέσει με τη χρηματοδότησή τους, ακόμα και να κλείσει σχολεία που θεωρεί μη αποδοτικά! Τα σχολεία καλούνται να χρηματοδοτηθούν από την τσέπη των γονέων ή από «ζητιανιά» σε χορηγούς και άλλους πελάτες – με ανταλλάγματα φυσικά.  Για υλικά, ρεύμα, πετρέλαιο, εξοπλισμό, προγράμματα, θα πρέπει να πληρώνουν οι γονείς. Η αξιολόγηση του σχολείου συνδέεται και με την επίδοση των μαθητών, αφού τα «καλά σχολεία» θα πρέπει να έχουν «καλούς μαθητές». Έτσι, τα «καλά» σχολεία θα διώχνουν τους «κακούς» μαθητές με αποτέλεσμα αυτοί να ψάχνουν για σχολείο σε κοντινές ή μακρινές αποστάσεις όπως συμβαίνει στα ιδιωτικοποιημένα δημοτικά των ΗΠΑ. Αξιολόγηση σημαίνει διαρκείς εξετάσεις με αντίστοιχη εκτόξευση του άγχους των μαθητών.

Ως εκπαιδευτικοί θέλουμε ένα σχολείο γνώσης και ελευθερίας που δεν διαχωρίζει αλλά ενώνει· δεν αποκλείει αλλά αγκαλιάζει! Δεν θα επιτρέψουμε να αποκλειστεί κανένα παιδί και κανένα σχολείο από τα ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, ούτε να εξαρτάται η Παιδεία από χορηγούς!

Πρόσφατη είναι η εξαγγελία Πιερρακάκη για εισαγωγή στα πανεπιστήμια μέσω εθνικού απολυτηρίου. Η δήθεν κατάργηση των Πανελλήνιων Εξετάσεων θα γίνει με…τριπλασιασμό των εξετάσεων! Το εθνικό απολυτήριο θα αποκτάται από πανελλήνιου χαρακτήρα εξετάσεις με “Τράπεζα Θεμάτων” και διορθωτές εκτός του σχολείου, στην Α’, Β’, Γ’ Λυκείου, σε όλα τα μαθήματα! Προβλέπεται η επέκταση διαπιστωτικών εξετάσεων τύπου PISA στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Μαθητές και γονείς «θα την πληρώσουν» με φροντιστήρια και άγχος.

Ροδόπη | Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Δασκάλων προς τους γονείς

Στην ίδια κατεύθυνση, η Υγεία υποβαθμίζεται και εμπορευματοποιείται ενώ οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) καταρρέουν. Ήδη ανακοινώνουν και τιμοκατάλογο για τις εγχειρήσεις στα δημόσια νοσοκομεία!

Συγκοινωνίες, ρεύμα και νερό, χάνουν την έννοια του κοινωνικού αγαθού και υποτάσσονται στην κερδοφορία των ιδιωτών στους οποίους εκχωρούνται, ενώ την ίδια ώρα υποβαθμίζονται και ακριβαίνουν οι υπηρεσίες.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ φέρνουν ακρίβεια-θάνατο-υποβάθμιση! – Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας και απαιτούμε δικαίωση και δικαιοσύνη!

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου κλείνει ένας χρόνος ατιμωρησίας από το έγκλημα στα Τέμπη όπου 57 νέα παιδιά και συνάνθρωποί μας έχασαν άδικα τη ζωή τους. Σε αυτόν τον χρόνο, όχι μόνο δεν έχουν αναδειχθεί οι ευθύνες, αλλά έχουν βγάλει από τη συζήτηση την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων που στο κυνήγι του κέρδους τους απαξιώνεται η ανθρώπινη ζωή.

Όλοι και όλες υποφέρουμε από την ακρίβεια και τον μισθό που δεν φτάνει «να βγει ο μήνας». Οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι μετά από τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις. Είδαμε 40€ αύξηση στους μισθούς μας σε αντιστάθμισμα των 400€ περικοπών! Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης εκτοξεύεται καθημερινά. Οι αγρότες πουλάνε κάτω από το κόστος και εμείς αγοράζουμε σε τετραπλάσια τιμή! 

Αντίθετα, τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα σούπερ μάρκετ, στις βιομηχανίες φαρμάκων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων και τροφίμων, πολλαπλασιάζονται ασύλληπτα.

Αγαπητοί γονείς, είμαστε κομμάτι μιας κοινωνίας που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

Ζούμε ό,τι ζείτε· είμαστε μαζί και όχι απέναντι!

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 απεργούμε και αγωνιζόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για:

 • ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,
 • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,
 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ,
 • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

Εκπαιδευτικοί & γονείς να ενώσουμε τις φωνές μας για τη δημόσια εκπαίδευση!”.

 

Ροδόπη | Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Δασκάλων προς τους γονείς

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood