Ροδόπη | Ακόμη ένας μαυρόγυπας θύμα των ανεμογεννητριών

Ο Μαυρόγυπας αυτός είναι ο έκτος κατά σειρά που έχει καταγραφεί ως θύμα πρόσκρουσης με ανεμογεννήτριες στη Θράκη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών πρόσκρουσης αρπακτικών πουλιών και γυπών, σε 27. Ο αριθμός αυτός είναι μόνο ένα μέρος των πραγματικών θυμάτων, αφού πολλά δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ.
Screenshot_774

Στις 30 Απριλίου ένας μαυρόγυπας που πετούσε στην περιοχή της Δροσιάς Ροδόπης προσέκρουσε σε ανεμογεννήτρια αιολικού σταθμού τεσσάρων ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένο στη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, «Κοιλάδα Φιλιούρη».

Ο μαυρόγυπας εντοπίστηκε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στη ράχη του, τρεις ημέρες μετά, από το προσωπικό της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης που έσπευσε στην περιοχή με τη συνδρομή της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Δασικής Υπηρεσίας.

Ο άτυχος γύπας επέζησε από την πρόσκρουση αλλά με βαριά τραύματα, και δεν θα μπορέσει να ξαναπετάξει, αφού μέρος της φτερούγας του ακρωτηριάστηκε. Μεταφέρθηκε άμεσα από τη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης και από εκεί αεροπορικώς στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων «ΑΝΙΜΑ».

Στις 3 Μαΐου (τρεις ημέρες μετά την πρόσκρουση), η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB) ενημέρωσε την ΕΠΒΘ ότι από τα δεδομένα του δορυφορικού πομπού φαινόταν ότι ο Μαυρόγυπας από τις 30 Απριλίου 2023 κινείτο στο έδαφος, δηλαδή δεν πετούσε. Η ΕΠΒΘ έλεγξε τα δεδομένα του πομπού και διαπίστωσε ότι ο Μαυρόγυπας κινείτο στο έδαφος σε πολύ κοντινή απόσταση από ανεμογεννήτρια κοντά στον οικισμό Δροσιά Ροδόπης.

Ο Μαυρόγυπας εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 480 μέτρα από την ανεμογεννήτρια στην οποία προσέκρουσε, ενώ το μέρος της φτερούγας του που αποκόπηκε, εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα σε απόσταση περίπου 45 μέτρα από την ανεμογεννήτρια.

Ο Μαυρόγυπας είχε απελευθερωθεί στην περιοχή Madzharovo της Βουλγαρίας τον Νοέμβριο του 2022 στο πλαίσιο προγράμματος ενδυνάμωσης του πληθυσμού του Μαυρόγυπα στη Βουλγαρία (με πουλιά που προέρχονται από την Ισπανία), στο οποίο συμμετέχουν οι Rewilding Europe, Rewilding Rhodopes και BSPB (Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία). Το πουλί είναι ηλικίας τριών ετών και γένους θηλυκού και έφερε στη ράχη του δορυφορικό πομπό ο οποίος κατέγραφε τη θέση του ανά δέκα λεπτά.

Και αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ανεμογεννητριών στα ορεινά του Έβρου και της Ροδόπης, αυξάνονται και οι σωρευτικές επιπτώσεις στα προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά και τους γύπες.

Λόγω της λανθασμένης χωροθέτησης των ανεμογεννητριών στη Θράκη, που ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 2000, βλέπουμε ότι σωρευτικά οι επιπτώσεις τους στα πουλιά είναι πολύ σοβαρές, μάλιστα λόγω της μεγάλης συσσώρευσης των ανεμογεννητριών οι επιπτώσεις καταγράφονται ακόμη και σε περιοχές που στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως χαμηλού ρίσκου.

“Έπειτα και από αυτό το περιστατικό, στη Θράκη δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια λαθών. Η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προστασία αυτών των πουλιών”, δήλωσε ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.

Γενικότερα, στη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, «Κοιλάδα Φιλιούρη», μια περιοχή που τακτικά χρησιμοποιούν οι γύπες για αναζήτηση τροφής λόγω της εκτατικής κτηνοτροφίας που ακόμη είναι ζωντανή στην περιοχή, είναι εγκατεστημένες οι περισσότερες από τις συνολικά 265 ανεμογεννήτριες του Έβρου και της Ροδόπης. Μάλιστα, σε αυτή την περιοχή έχουν καταγραφεί τα περισσότερα περιστατικά προσκρούσεων, ενώ παρακολουθώντας τις αιτήσεις για αδειοδότηση, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι οποίες αν εγκατασταθούν θα αυξήσουν τις ήδη πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά και γύπες.

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της Θράκης εστιάζοντας κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές Έβρου και Ροδόπης. Βασικός στόχος της είναι η προστασία της θρακικής φύσης με έμφαση στα αρπακτικά πουλιά ως δείκτες καλής κατάστασης της βιοποικιλότητας.

Ροδόπη | Ακόμη ένας μαυρόγυπας θύμα των ανεμογεννητριών Ροδόπη | Ακόμη ένας μαυρόγυπας θύμα των ανεμογεννητριών Ροδόπη | Ακόμη ένας μαυρόγυπας θύμα των ανεμογεννητριών

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood