Ακολουθώντας την τάση που διαμορφώνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, τα σύμφωνα συμβίωσης καταγράφουν συνεχή άνοδο και στον νομό Ροδόπης τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, στην Ελλάδα το 2018 καταγράφηκε αύξηση των συμφώνων συμβίωσης κατά 29,4% σε σύγκριση με το 2017. Συγκεκριμένα, συνάφθηκαν 6.369 σύμφωνα συμβίωσης, από 4.921 που ήταν τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, ενώ στον περσινό αριθμό συμπεριλαμβάνονταν 231 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 55 μεταξύ γυναικών.

Στον νομό Ροδόπης τα ζευγάρια που επιλέγουν να ενωθούν, όχι με τα δεσμά του γάμου, αλλά με σύμφωνο συμβίωσης, διαρκώς πληθαίνουν από το 2015 που έγινε η αρχή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που αφορούν στο πρώτο 9μηνο του 2019.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία των ληξιαρχείων της Ροδόπης, τα σύμφωνα συμβίωσης έχουν φτάσει ήδη τα 19, τρεις μήνες πριν εκπνεύσει η χρονιά, κι ενώ μέσα το 2018 είχαν συναφθεί συνολικά 13. Το 2017 τα σύμφωνα συμβίωσης στη Ροδόπη ήταν μόλις 7, όπως και το 2016, ενώ το 2015 είχαν συναφθεί τα πρώτα 5 σύμφωνα συμβίωσης.

Φέτος, μόνο στη Δημοτική Ενότητα Κομοτηνής τα ζευγάρια που σύναψαν σύμφωνα συμβίωσης κατά το πρώτο 9μηνο, ήταν 15. Δύο ακόμη σύμφωνα συμβίωσης συνάφθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Μαρώνειας και από 1 στις Δημοτικές Ενότητες Αιγείρου και Ιάσμου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα σύμφωνα συμβίωσης εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά των γάμων, καθότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στον νομό Ροδόπης είχαν τελεστεί 375 γάμοι – θρησκευτικοί και πολιτικοί.