Παρέμβαση υπέρ των παλιννοστούντων ομογενών ποντίων, έκανε προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. 

Ο κ. Στυλιανίδης, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του αν. υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, του γ.γ. κ. Πετραλιά και των αρμοδίων γενικών διευθυντών, διεκδίκησε για τους πόντιους ομογενείς:

  • Τη ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων που είχε εγγυηθεί το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα, ώστε να μη κινδυνεύσουν τα σπίτια τους από την αδυναμία τους να καταβάλουν τα οφειλόμενα κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης. “Δεν ζητούμε κύριε Υπουργέ να χαρίσετε τίποτε στους ανθρώπους που έκαναν τόσα πολλά για την Ελλάδα. Ζητούμε να προστατέψετε δημογραφικά τη Θράκη αφήνοντάς τους να ριζώσουν εδώ. Το σπίτι τους είναι η ρίζα τους και κανένας δεν δικαιούται να την κόψει. Ας μην είμαστε αχάριστοι σε ανθρώπους που πάλεψαν για την Ελλάδα από γενιά σε γενιά κόντρα σε απίστευτες διώξεις και δυσκολίες. Ας μειώσουμε τη δόση της ετήσιας καταβολής του δανείου τους και ας σώσουμε έτσι την προοπτική διαμονής των οικογενειών τους στη Θράκη”, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.
  • Να αλλάξει ο νόμος του υπουργείου Εργασίας που θέτει ως προϋπόθεση συνταξιοδότησης των ομογενών τα σαράντα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα.  “Το υπάρχον καθεστώς είναι παντελώς άδικο”, υπογράμμισε ο Ευρ. Στυλιανίδης, καθώς όπως σημείωσε “το κύριο κύμα των ποντίων ήλθε στην Ελλάδα μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή μετά το 1991, δηλαδή πριν τριάντα χρόνια”.
  • Να επανέλθουν τα μικρά προνοιακά επιδόματα για τους ελάχιστους Έλληνες ποντίους που έχουν απομείνει εν ζωή, ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακά τους μια που οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι. “Αυτό είναι το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και ανθρωπιάς προς Έλληνες πατριώτες που πάντα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό του για την Ελλάδα”, επεσήμανε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ.