Σήμερα 18 και αύριο 19 Φεβρουαρίου, στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στις 9 μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 10 ευρώ, Μειωμένο 5 ευρώ / Τηλέφωνο κρατήσεων: 2531037770.

Η παράσταση RIζEςvol.I της ομάδας ANILINE DANCETHEATRE με την Ειρήνη Καλογηρά και την Κομοτηναία στην καταγωγή Νατάσα Αραμπατζή, είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας χορευτικής και χορογραφικής έρευνας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τη μορφή Σπουδής πάνω στους παραδοσιακούς χορούς, τον Ιούνιο του 2016, στο «δικό μου FEΣΤΙVΑΛ ΧΟΡΟΥ» στη Θεσσαλονίκη, με τον τίτλο «Από το Παραδοσιακό στο Αρχέγονο, από το Ατομικό σώμα στο Συλλογικό».

Η παράσταση εμπνέεται από τις βασικές συνιστώσες των παραδοσιακών χορών όπως αυτές εκφράζονται μέσα από αντίστοιχα μοτίβα, ρυθμούς και σχήματα, και με βασικό άξονα τη χρήση του Χώρου. Επιχειρεί να διερευνήσει τα όρια του ατομικού σώματος καθώς αυτό διανύει μια διαδρομή όπου θα συνυπάρξει, θα αλληλεπιδράσει, θα εναντιωθεί, θα αυτονομηθεί, και εν τέλει θα εναρμονιστεί μέσα σε μια κοινή συλλογική συνθήκη. Η χορευτική αυτή διαδρομή υποστηρίζεται και αλληλεπιδρά με τρεις μουσικούς που δημιουργούν ζωντανά ένα παράλληλο ηχητικό τοπίο. 

Η ομάδα χοροθεάτρου ANILINE Dancetheatre έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εστο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Πρόεδρος του οποίου κ. Σοφία Μενεσελίδου, σημειώνει: «Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στοχεύει πάντα στην αξιοποίηση των ανθρώπων που δημιουργούν σημαντικά πράγματα στον χώρο του θεάτρου. Η RIζEςvol.I είναι μια χοροθεατρική σπουδή πάνω στην παραδοσιακή μουσική, κάτι που την καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική. Είναι μια εναλλακτική πρόταση που καταθέτουμε ως ΔΗΠΕΘΕ και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας».

Η Ειρήνη Καλογηρά που εμπνεύστηκε την παράσταση, αναφέρει: «Η παράσταση έχει σαφείς αναφορές στον παραδοσιακό χορό, στον παραδοσιακό ρυθμό, στους ήχους, αλλά παντρεύεται και με σύγχρονους και ηλεκτρονικούς ήχους, Είναι μια μοναδική εμπειρία για το κοινό». 

Η Νατάσσα Αραμπατζή με καταγωγή από την Κομοτηνή, επισήμανε: «Η ιδέα για την παράσταση έβγαλε «ρίζες» τον προηγούμενο Μάιο. Τότε ξεκίνησε η ιστορία των ριζών ως σπουδή από το παραδοσιακό στο αρχέγονο, και από το συλλογικό σώμα στο ατομικό, η οποία προέρχονταν από την εμπειρία της κ. Καλογηρά σε ένα πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς».

Συντελεστές

Ιδέα/σύνθεση/χορογραφία: Ειρήνη Καλογηρά.
Δραματουργία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Ειρήνη Καλογηρά.
Ζωντανή μουσική σύνθεση: Αδάμ Σιάγας, Γιάννης Οικονόμου, Γεωργία Τέντα.
Χορεύουν (αλφαβητικά): Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσσα Αραμπατζή, Δημήτρης Φεσσάς, Ειρήνη Καλογηρά, Γιώργος Πανόπουλος, Μαρία Πίσιου.
Κοστούμια: Ελένη Χασιώτη.
Σχεδιασμός φώτων: Ειρήνη Καλογηρά, Νατάσσα Αραμπατζή.
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου.
Βίντεο: Γιώργος Μάνος.