Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στη Ροδόπη

Ράλι τιμών στα καύσιμα εντός του νομού Ροδόπης τους τελευταίους 4 μήνες.
Γράφημα Ροδόπης 2

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι τιμές των καυσίμων το 2021, εκτροχιάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα τιμών, η χώρα μας κατακτά την 4η θέση με την ακριβότερη βενζίνη, με τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να προπορεύονται.

  • Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων είναι οι φόροι και τα τέλη, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής. Φυσικά, εκτός από τους φορολογικούς λόγους, η αύξηση του πληθωρισμού και οι έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην απότομη αύξηση των τιμών. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές αποδίδουν τη ραγδαία αύξηση στα καύσιμα, σε μια σειρά παραγόντων, τονίζοντας πως ο πρωταρχικός ρόλος στην αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι η εκτόξευση των διεθνών τιμών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα οι αναλυτές επισημαίνουν πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που ευνοεί φυσικά τις μετακινήσεις, όσο και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, έχουν συμβάλει σε αυτή την αύξηση. Την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι αγοράζουν πιο ακριβά τα καύσιμα λόγω της μαζικής περικοπής της παραγωγής πετρελαίου, και έτσι οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές των πρατηρίων.

  • Περιοχές με τα πιο μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr, η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στον νομό Ροδόπης με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στη Ροδόπη

  • Αλματώδεις αυξήσεις στη βενζίνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται πως το 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,450€/λίτρο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές έφτασαν στο 1,651€/λίτρο, ενώ η χρονιά έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,752€/λίτρο. Η έκρηξη τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 1,865€/λίτρο. Εντός του νομού υπήρξαν μεγάλες μεταβολές και στην ενισχυμένη βενζίνη των 100 οκτανίων, που έκλεισε το 2020 με 1,628€ το λίτρο. Αισθητή αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2021 όταν οι τιμές έφτασαν στο 1,799€/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης έφτασε τον Δεκέμβριο του 2021 σε τιμές ρεκόρ με 1,907€/το λίτρο. Μέσα σε μόνο δύο μήνες υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, με την αμόλυβδη 100 οκτανίων να φτάνει σχεδόν τα 2€. Αυτό σημαίνει πως για ένα μεσαίο αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο το 2020 γέμιζε απλή βενζίνη με 70,65 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει απαιτείται δαπάνη 93,25 ευρώ.

  • Εκτοξευμένη η τιμή και στο πετρέλαιο κίνησης (Biodiesel)

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), ο ΟΠΕΚ παρήγαγε τον Δεκέμβριο περίπου 800.000 βαρέλια καθημερινά, τα οποία ήταν χαμηλότερα από τον στόχο που είχε θέσει. Παράλληλα, η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έφερε ένα βήμα πιο κοντά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά απασχολεί την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως. Οι τιμές του πετρελαίου εντός του νομού Ροδόπης αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 φτάνοντας τον Δεκέμβριο στο 1,161€/λίτρο, κάνοντας ράλι προς το 1,475€/λίτρο τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα τον Φεβρουάριο που διανύουμε οι τιμές εκτοξεύτηκαν και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είδαν τις τιμές να φτάνουν στο 1,599€/λίτρο.

  • Καταστροφική διάκριση για την Ελλάδα στο Υγραέριο Κίνησης (Autοgas)

Η αύξηση στην τιμή όλων των καυσίμων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το υγραέριο (LPG), με αποτέλεσμα η τιμή του στην Ελλάδα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, στη χώρα μας έχουμε το 2ο ακριβότερο υγραέριο κίνησης παγκοσμίως, με μέση τιμή λίτρου να φτάνει έως 1,093€/λίτρο ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν μόλις 0,734€/λίτρο.

  • Ράλι τιμών στα καύσιμα εντός του νομού Ροδόπης τους τελευταίους 4 μήνες

Συνεχίζεται το ράλι τιμών με την απλή αμόλυβδη να φτάνει από 1,776€/λίτρο στο 1,865€/λίτρο, ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη άγγιξε σχεδόν τα 2€/λίτρο μέσα στον Φεβρουάριο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,599€/λίτρο από 1,514€/λίτρο που ήταν τον Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι οι τιμές του υγραερίου που φτάνουν το 1,093€/λίτρο ενώ τέσσερις μήνες πριν η μέση τιμή ήταν στο 1,050€/λίτρο.

Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στη Ροδόπη

  • Δείτε το ράλι των τιμών των καυσίμων στη Ροδόπη από τον Ιούνιο του 2020.

Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στη Ροδόπη

 

  • Μονόδρομος για τους καταναλωτές η online σύγκριση για πρατήριο καυσίμων

Με τη σύγκριση στις τιμές των καυσίμων, ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει έως και 12% στη βενζίνη του, μπαίνοντας στην πλατφόρμα του Υπουργείου Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο http://www.fuelprices.gr/. Ένας οδηγός λοιπόν, με το να κάνει πολύ συχνά σύγκριση τιμών στα καύσιμα, μπορεί να εντοπίσει το πιο συμφέρον πρατήριο καυσίμων, και ειδικά αν το “γεμίσει’’ την ημέρα που έχουν την εβδομαδιαία προσφορά, να εξοικονομήσει σημαντικό ποσό χρημάτων.

Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων στη Ροδόπη

Μεθοδολογία έρευνας

Το ερευνητικό αντικείμενο που εξετάζει αυτή η έρευνα, είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των τιμών των διαφόρων ειδών καυσίμου για τη χρονική περίοδο από Ιανουάριο 2020 έως Φεβρουάριο 2022. Η έρευνα βασίστηκε σε δευτερογενή ποσοτικά δεδομένα (υφιστάμενα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ή/και δημοσιευθεί προκειμένου να τροφοδοτήσουν ένα ή περισσότερα ερευνητικά θέματα), που συλλέχθηκαν από τον ιστότοπο fuelprices.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι τιμές που αναγράφονται στα γραφήματα είναι οι τιμές της τελευταίας εβδομάδας του εκάστοτε αντίστοιχου μήνα.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood