Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RescEU θα σώσει ζωές και περιουσίες σε όλη την Ευρώπη.

  • Αυτό τόνισε από την Κοιλάδα του Αχελώου ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Περιοδεία στην Κοιλάδα του Αχελώου πραγματοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, με τη συμμετοχή και των Ευρωβουλευτών Γιώργου Γραμματικάκη και Στέλιου Κούλογλου, και του Βουλευτή Σπύρου Δανέλλη.

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε το RescEUτο νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα “Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον” στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας παρουσία εκπροσώπων φορέων και αρχών καθώς και πλήθους κόσμου, και με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Αλαφογιώργο, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε:

“Το πρόγραμμα rescEU είναι ο πιο σημαντικός  ορισμός της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το νέο πρόγραμμα, που αφορά το σύνολο της Ευρώπης, έχει ήδη περάσει ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκεται στη συζήτηση με τα κράτη-μέλη. Μέσα από το RescEU αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας με τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας πρόληψης”. Διευκρίνισε, δε, πως “αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός προστασίας δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τα εθνικά μέσα, αλλά θα λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας, ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων του κάθε κράτους-μέλους. Οι φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει περιοχές της Ευρώπης, όπως οι  φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία που ήταν  πλήγμα για την ευρωπαϊκή πολιτική προστασία, επιβεβαιώνουν πως όταν οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν, χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης”. Όπως πρόσθεσε, “σημαντικός πυλώνας του εγχειρήματος είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, μέσα από το RescUE θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη προκειμένου να βελτιώσουν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, αλλά παράλληλα και να ενισχύσουν τα εθνικά μέτρα προστασίας. Γι αυτό το RescEU αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών, όπως τα αεροπορικά μέσα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ετοιμότητας”.

Ο νέος μηχανισμός προστασίας αποτελεί την ευρωπαϊκή απάντηση στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και στις σημερινές προκλήσεις”, επισήμανε ακόμη, ωστόσο διευκρίνισε πως “δεν επιδιώκεται συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, αλλά  αντίθετα, ο στόχος  είναι η αποκέντρωση: όταν ένα κράτος ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίζει άμεσα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την αποστολή βοήθειας, χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία”.

Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ανέφερε: “Σήμερα ήρθαμε σε αυτόν τον θαυμάσιο τόπο για να μεταφέρουμε το στίγμα της Ευρώπης. Παρ’ όλο που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει προσφέρει πολλά στους λαούς που το έχτισαν, οι πολίτες – ειδικά της περιφέρειας – νιώθουν ότι απομακρύνεται από τον τόπο τους, την καθημερινότητά τους και τις ανάγκες τους. Για να επιβιώσει η Ευρώπη, αυτό πρέπει να αλλάξει. Το καινούργιο πρόγραμμα, το RescEU, που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να τρέχει από τον επόμενο χρόνο, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε στιγμές ύψιστης ανάγκης για τον πολίτη. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να έρθει ακόμα πιο κοντά σας, να μιλήσει με τη γλώσσα τη δική σας, και κυρίως να σας ακούσει”.

O Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, σημείωσε: “Τελειώνει η περιπέτεια της χώρας, μπαίνουμε σε καινούργιο δρόμο, και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν νέο τρόπο σκέψης για τη χώρα. Να σκεφτόμαστε με παγκόσμιους όρους και να δρούμε τοπικά, μακριά από χρεωκοπημένες λογικές. Να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων”.

Ο Βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, επισήμανε τη σημασία της Ε.Ε. υπογραμμίζοντας πως “αποτελεί πρότυπο ευέλικτης δομής φιλελεύθερης δημοκρατίας που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων, επιτυγχάνοντας τον εκδημοκρατισμό των οικονομικών ευκαιριών. Φυσικά αυτό δεν έρχεται χωρίς τίμημα. Ο αυτό-περιορισμός των εθνικών πολιτικών είναι αναγκαία προϋπόθεση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Όποιος δεν επιθυμεί να αυτοπεριοριστεί, του επιτρέπεται να μη συμμετέχει. Η επιθυμία όμως των μη ενταγμένων χωρών να ενταχθούν, αποδεικνύει πως τα οφέλη από τη συμμετοχή είναι πολλαπλάσια. Φυσικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα που τα εκμεταλλεύεται ο εσμός των ευρωπαίων νέο-λαϊκιστών. Αυτοί έχουν καταφέρει δυστυχώς να επιβάλουν στην πολιτική ατζέντα τα θέματά τους, το στυλ τους, τον δικό τους τρόπο άσκησης πολιτικής, και την ψευδεπίγραφη ιδέα ότι ο όντως κυρίαρχος λαός μπορεί να είναι παντοδύναμος χωρίς καμία πολιτική διαμεσολάβηση, ακυρώνοντας την ίδια την έννοια της αστικής δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, την ίδια την έννοια της Ευρώπης”.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής που είχαν δυναμική συμμετοχή στη συζήτηση, καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τους καλεσμένους. Στις παρεμβάσεις τους τόνισαν τη σημασία του νέου αυτού εργαλείου ειδικά για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, ενώ  κάλεσαν τον Επίτροπο και τους Ευρωβουλευτές να εργαστούν ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η γραφειοκρατία για τη χρήση του νέου εργαλείου. Η μείωση της γραφειοκρατίας ήταν μάλιστα το κεντρικό αίτημα των κατοίκων αναφορικά και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., όπως τα διαρθρωτικά ταμεία και η κοινή αγροτική πολιτική, ενόψει μάλιστα του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027. Από την πλευρά τους οι ομιλητές δεσμεύτηκαν ότι θα προωθήσουν τα αιτήματα των κατοίκων και ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά τους για την ανάδειξη και ανάπτυξη μιας τόσο πλούσιας περιοχής σε φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά και ανθρώπινο δυναμικό.

Μετά την ημερίδα ο Επίτροπος και οι Ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν τη γέφυρα Αυλακίου-Καταφυλλίου, ένα από τα θαυμάσια πολιτιστικά μνημεία της Κοιλάδας του Αχελώου, καθώς και το υδροηλεκτρικό έργο Δαφνοζωνάρα το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, φορείς και κάτοικοι της περιοχής υποδέχτηκαν τους καλεσμένους στην πλατεία του χωριού Αυλάκι και τους προσέφεραν παραδοσιακά προϊόντα της Κοιλάδας του Αχελώου για να γνωρίσουν τις γεύσεις τους που με την ιδιαίτερη ταυτότητα και την εξαιρετική ποιότητά τους εντοπίζουν και αναδεικνύουν τις παραδόσεις, την τοπική τεχνογνωσία και την ιστορία του τόπου. Τα προϊόντα ετοίμασε ο Σύλλογος Γυναικών «Λένω Μπότσαρη», ενώ τη γαστρονομική εμπειρία συνόδευσε η παραδοσιακή μουσική από τους Δημήτρη Κωσταγιώργο, Λάζο Τσαμπά και Κωνσταντίνο Κάκο. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Νέου Χαλκιόπουλου οι οποίοι δώρισαν πίνακες ζωγραφικής με μνημεία της περιοχής που οι ίδιοι φιλοτέχνησαν υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Νεκταρίας Στούκας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντώνη Κοσσυβάκη, στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με καταγωγή από την περιοχή. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο δράσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και έχουν προσελκύσει σημαντικές προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη.