Τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών (μεταξύ των οποίων και πενήντα τέσσερις στη Ροδόπη), χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής με ψήφισμά του το οποίο έχει ως εξής:

“Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής στηρίζει τον αγώνα των σωματείων στη σχολική καθαριότητα, το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία. Σε συνθήκες πανδημίας και μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων φανερώνεται η υποκρισία της κυβέρνησης που από τη μία χαρακτηρίζει ήρωες τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και από την άλλη τους διατηρεί στην ομηρία, την αβεβαιότητα, με συγκεχυμένο ωράριο και μισθούς που ξεκινούν από 90 €. Με το άνοιγμα των Λυκείων η κυβέρνηση εντατικοποιεί την εργασία των 54 σχολικών καθαριστριών της Ροδόπης, αυξάνει το ωράριο τους, χωρίς όμως να τους μονιμοποιεί, χωρίς να τους αυξάνει το μισθό, να τους εντάσσει σε σύμβαση. Για την κυβέρνηση ο «ηρωισμός» των εργαζομένων στην καθαριότητα χαρακτηρίζεται παράλληλα και ως «κόστος». Οι εργαζόμενοι που καθαρίζουν τα σχολεία, που φροντίζουν για την υγιεινή των μαθητών, των παιδιών μας, δεν γνωρίζουν αν αύριο θα έχουν εργασία. Σήμερα εκτεθειμένοι στον ιό και αύριο «ποιος ξέρει που», να κυνηγούν την κάθε κυβέρνηση για να τους παρατείνει για 1-2 χρόνια τη σύμβαση. Φτάνει πια η εκμετάλλευση και η ομηρία. Σήμερα από ποτέ είναι ανάγκη η κυβέρνηση και τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες και να προχωρήσουν σε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με όλα τα μέτρα και τα μέσα προστασίας. Η συνεχής και διαχρονική υποχρηματοδότηση της παιδείας έχει στραγγίξει τα ταμεία των σχολικών επιτροπών για τον εξοπλισμό των σχολείων με το απαραίτητο υλικό καθαριότητας, ατομικής υγιεινής και προστασίας. Στην ουσία καλούνται για άλλη μία φορά οι καθαρίστριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για τα μέσα ατομικής προστασίας.

Απαιτούμε:

  • Μονιμοποίηση των 54 συμβασιούχων καθαριστριών του Νομού μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την πλήρη κάλυψη της ανάγκης για ασφαλή και καθαρά σχολεία.
  • Όχι στα εργολαβικά δουλεμπορικά συνεργεία στα σχολεία.

Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής και σε κατάθεση ψηφίσματος με τα παραπάνω αιτήματα”.