Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του “αντιτσιγγανισμού” και της “αθιγγανοφοβίας”

"Ο διαρθρωτικός αντιτσιγγανισμός πρέπει να τελειώσει", υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων "ώστε οι Ρομά να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και εργασία".
roma
“Ο διαρθρωτικός αντιτσιγγανισμός πρέπει να τελειώσει”, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων “ώστε οι Ρομά να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και εργασία”.
Σε ψήφισμά του που υιοθέτησε σήμερα με 545 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 54 αποχές, το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι “λόγω της διαχρονικής αθιγγανοφοβίας, οι άνθρωποι με καταγωγή Ρομανί βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας στην Ευρώπη”. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν “την παροχή εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς” και “την ενίσχυση της προσχολικής ανάπτυξης”, και “να δοθεί τέλος στις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς”.
“Η κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει βελτιωθεί, εν μέρει λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης”, επισημαίνει το ψήφισμα, με τους ευρωβουλευτές να καταγγέλλουν ότι “ένας σημαντικός αριθμός Ρομά στην Ευρώπη ζει υπό εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες, στερούμενοι βασικών θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων”.
Τούτων δοθέντων το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρόταση “με επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας και του αντιτσιγγανισμού και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγείας των ανθρώπων με καταγωγή Ρομανί”, που να περιλαμβάνει επίσης “σχέδιο για την εξάλειψη των ανισοτήτων όσον αφορά τη στέγαση, την εργασία και την εκπαίδευση”, καθώς “και συγκεκριμένους δεσμευτικούς στόχους για τη βελτίωση της ένταξης”.
Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και αποζημίωση στα θύματα αναγκαστικής στείρωσης
“Τα κράτη-μέλη οφείλουν να βελτιώσουν την πρόσβαση σε καλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας”, αναφέρεται ακόμη στο ψήφισμα, όπως και οτι “όλες οι μορφές εθνοτικού διαχωρισμού στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να απαγορευθούν, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγειονομικής περίθαλψης για μητέρες”. Επιπλέον οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη-μέλη “να αποζημιώσουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική στείρωση”.
Όχι στον σχολικό διαχωρισμό
“Το να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά με καταγωγή Ρομανί να ξεκινήσουν τη ζωή τους επί ίσοις όροις, είναι απαραίτητο για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας”, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, ζητώντας “να τερματιστούν όλες οι μορφές σχολικού διαχωρισμού που βιώνουν οι εν λόγω μαθητές” και καταδικάζοντας “την πρακτική διαχωρισμού στις περιπτώσεις όπου τα παιδιά αυτά τοποθετούνται σε σχολεία για παιδιά με διανοητικές αναπηρίες, το οποίο συμβαίνει ακόμα σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε.”. Καλούν, δε, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “να συνεχίσει να πιέζει τα κράτη-μέλη να μην κάνουν διαχωρισμούς”, και “να φέρνουν τέτοιες περιπτώσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εφόσον χρειάζεται”.
Επιδείνωση της κατάστασης λόγω COVID-19
Τέλος το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι “η κρίση του COVID-19 έχει επιδεινώσει την κατάσταση των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων Ρομά οι οποίοι ζουν στριμωγμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες”, και προειδοποιεί ότι “λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και φαγητό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό”.
Δήλωση του εισηγητή
Ο εισηγητής του θέματος Romeo Franz (Πράσινοι, Γερμανία), δήλωσε: “Η Ε.Ε. οφείλει να κάνει περισσότερα για να διασφαλιστεί η κοινωνική ένταξη των ανθρώπων καταγωγής Ρομανί. Εδώ και πολλά χρόνια οι πολιτικές για τους ανθρώπους καταγωγής Ρομανί δεν ήταν δεσμευτικές και αυτό πρέπει να αλλάξει. Καλούμε τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν επίσημα τον αντιτσιγγανισμό, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων καταγωγής Ρομανί, και να πάρουν νομοθετικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού”.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ψήφισμα.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood