Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειές της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία (601 υπέρ – 57 κατά – 36 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Ψήφισμα καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο κρατών-μελών της Ε.Ε.
Την καλεί, δε, να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο σαφώς ορίζεται ότι τα νησιά με οικονομική  δραστηριότητα έχουν χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, όπως και οι ηπειρωτικές ακτές.
Επιπλέον, το Ψήφισμα αναφέρει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης χαιρετίζει με ικανοποίηση την εξέλιξη, επισημαίνοντας: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Ψήφισμα που υιοθέτησε δεν στέκεται απλά για ακόμη μία φορά με αλληλεγγύη δίπλα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά καθιστά σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι η επίλυση των διαφορών πρέπει να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
5d13e9c4 screenshot 293Το Κοινό Ψήφισμα, που συμφωνήθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προϊόν της πολύ θετικής συνεισφοράς των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών, και η υιοθέτησή του από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, καταδεικνύει την ομόθυμη και απερίφραστη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς“.
 Δείτε το Ψήφισμα εδώ.