Ομόφωνο και κατηγορηματικό «ΟΧΙ» στην επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες, είπαν ομόφωνα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας-Σαπών που συνεδρίασε εκτάκτως μετά και από την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε προς τον Διοικητή της Τράπεζας η παράταξη της αντιπολίτευσης του Δήμου και ο επικεφαλής της Ντίνος Χαριτόπουλος.

Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι των τοπικών βουλευτών, φορέων από τους Δήμους Μαρώνειας-Σαπών και Αρριανών αλλά και από τη Ροδόπη, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στο αίτημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο θα συνυπογράψουν όλοι οι φορείς της Ροδόπης και θα σταλεί στους αρμόδιους υπουργούς και στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γ. Σταυρίδης, «το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας με ιστορία πενήντα και άνω ετών είναι ένα από τα παλαιότερα τραπεζικά καταστήματα του Δήμου μας και συνέβαλε διαχρονικά τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων κατοίκων, όχι μόνο του παλιού Δήμου Σαπών αλλά της ευρύτερης ανατολικής Ροδόπης. Εξυπηρετεί τους κατοίκους των δύο όμορων δήμων Μαρώνειας-Σαπών και Αρριανών και φυσικά του ορεινού όγκου της Ροδόπης που με κόπο κατεβαίνουν υπό δύσκολες συνθήκες για να εξυπηρετηθούν. Το υποκατάστημα λοιπόν εξυπηρετεί ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ανθρώπους φτωχούς, συνταξιούχους  που δίνουν τον καθημερινό της επιβίωσης υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ανθρώπους που στο κάτω κάτω δεν είναι εξοικειωμένοι με τα σύγχρονα τραπεζικά συστήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η περιοχή μας έχει ιδιαιτερότητες και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά όσοι παίρνουν εύκολες αποφάσεις που δεν υπολογίζουν ανθρώπους και ανάγκες αλλά βλέπουν μόνο αριθμούς και κέρδη».

Εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου τοποθετήθηκαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων εκπροσωπώντας και τους βουλευτές Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καραγιουσούφ, ο εκπρόσωπος του βουλυτή Ιλχάν Αχμέτ Δάμων Δαμιανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ Ροδόπης Παντελής Μαγαλιός, ο πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Σαπών Ιορδάνης Ρεφειάδης, ο αντιδήμαρχος Αρριανών εκ μέρους του Δημάρχου Μουσταφά Χουσεΐν, ο πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας Κώστας Κούκος, και επαγγελματίες των Σαπών.

Το κείμενο του ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών με αφορμή την επικείμενη αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στις Σάπες συνεδρίασε ΕΚΤΑΚΤΩΣ την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα

ΟΜΟΦΩΝΑ

1.Διαφωνεί κάθετα και κατηγορηματικά  με την απόφαση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας ενός ιστορικού  τραπεζικού καταστήματος του Δήμου  ,του  υποκαταστήματος της Τράπεζας στις Σάπες όπως έκανε πριν από χρόνια με το υποκατάστημά της στην Ξυλαγανή.

Το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί περίπου 40.000 κατοίκους των  Δήμων Μαρώνειας Σαπών ,Αρριανών  ( ολόκληρου του ορεινού όγκου της Ροδόπης ) καθώς και  οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης .Πρόκειται για Δήμους με υψηλά ποσοστά φτώχιας ,ανεργίας και κοινωνικο οικονομικής περιθωριοποίησης .

2.Καταγγέλει την συνεχή υποβάθμιση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών και την αποψίλωσή του από  κρίσιμες υπηρεσίες και οργανισμούς όπως η Δ.Ο.Υ ,το ΙΚΑ ,ο ΟΤΕ, το Αγρονομείο  και το Ειρηνοδικείο.

3.Ζητά από την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας όχι μόνο να αναθεωρήσει την απόφασή της αυτή αλλά να ενισχύσει  την λειτουργία του υποκαταστήματος Σαπών  τοποθετώντας παράλληλα μηχάνημα ΑΤΜ στην Ξυλαγανή .

4.Απαιτεί από την Κυβέρνηση την στήριξη του Δήμου Μαρώνειας Σαπών στην βάση των προτάσεων των τοπικών φορέων με στόχο την κοινωνικο οικονομική του ανάκαμψη  ,την δημοσιονομική του τόνωση και την δημογραφική του ανάσχεση πριν είναι πλέον  πολύ αργά

5.Προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με το σύνολο των τοπικών φορέων  εφόσον τα αιτήματά του δεν εισακουστούν.

6.Το παρόν να σταλεί στους αρμόδιους Υπουργούς της  Κυβέρνησης , στη Διοίκηση της ΕΤΕ, στους βουλευτές του Νομού  ,την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείαις Κομοτηνής ,Περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και στα τοπικά ΜΜΕ.