Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, ομόφωνα από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους – απουσίαζαν οι μουσουλμάνοι δημοτικοί σύμβουλοι – εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος:

“ΨΗΦΙΣΜΑ.
Στην Κομοτηνή σήμερα, 13 Ιουλίου 2020, ημέρα Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής, συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, ύστερα από νόμιμη πρόσκληση της Προέδρου του Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, και πρόταση του Δημάρχου, Ιωάννη Γκαράνη.
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι, ο μ ό φ ω ν α:
Εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση και τους σχεδιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα οικουμενικό σύμβολο του ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου, αλλά και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς από το 1985 συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Τουρκία ήδη από το 1972 έχει υπογράψει τη Σύμβαση για την προστασία μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς. Μια Σύμβαση, η οποία έχει ως κυρίαρχο πρόταγμα την προστασία του μνημείου από κάθε φυσική παρέμβαση, καθώς και την αποτροπή και απαγόρευση λειτουργικών αλλαγών. Αλλαγές, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη φθορά και την καταστροφή των ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων, που συγκροτούν τη μοναδικής αξίας ταυτότητα του μνημείου, και Κ α λ ε ί την τουρκική κυβέρνηση:
1) Να σεβαστεί και να περιφρουρήσει στο ακέραιο την Αγία Σοφία.
2) Να τηρήσει απαρέγκλιτα τις νομικές υποχρεώσεις έναντι του μνημείου, που έχει αναλάβει υπογράφοντας τη Διεθνή Σύμβαση της UNESCO.
3) Να αναλογιστεί και να αναλάβει – έστω και την ύστατη στιγμή – τις ευθύνες της απέναντι στην ιστορία και στο παγκόσμιας σημασίας λαμπρό αυτό μνημείο της ανθρωπότητας”.