Ψευδής είναι η “είδηση” που δημοσίευσε το “Πρώτο Θέμα”, οτι δήθεν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2021 – έτος συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821 – να είναι η Τουρκία… 

«Την αδιανόητη εισήγηση να είναι η Τουρκία τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2021, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα – Ο Τούρκος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση Τσίπρα να τιμήσει η Ελλάδα την Τουρκία. Δυστυχώς δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Και το προβληματικό της υπόθεσης είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση που θα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας το 2021, αφού πιθανή υπαναχώρηση της Αθήνας είναι δυνατόν να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Τούρκων και περαιτέρω περιπλοκές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε το “ρεπορτάζ”.

Μόνον που η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του documentonews.gr, όντως υπήρξε συζήτηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Άγκυρα, όμως όχι για το 2021, αλλά για τις χρονιές 2023 – 2024.

Η ελληνική πλευρά ήδη για το 2019 έχει ανακοινώσει την Ινδία ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, το 2020 τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, ενώ για το 2021 βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία με άλλη μεγάλη κεντροευρωπαϊκή χώρα. Το βλέμμα στρέφεται στην ανατολή για τη διετία 2022-2023. Συγκεκριμένα, μία μεγάλη χώρα από τη Μέση Ανατολή φιγουράρει για το 2022, ενώ η η Τουρκία «παίζει» δυνατά για την επόμενη χρονιά.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που ήταν η τιμώμενη χώρα το 2018, και την Ινδία που έχει ήδη ανακηρυχθεί για το τρέχον έτος, 2019, την προσεχή διετία η Helexpo θα επιμείνει ευρωπαϊκά.