Προβοκάτσια τύπου Ιμίων σχεδιάζει η Τουρκία

Άρθρο-ανάλυση του Αντιστράτηγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη.
846c18d2-lazaros-kampoyridis (2)
  • Άρθρο-ανάλυση* του Αντιστράτηγου ε.α. Λάζαρου Καμπουρίδη**, το οποίο δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».

Η πρωτοφανής κλιμάκωση της ρητορικής από πλευράς Άγκυρας την περίοδο αυτή, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το «πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί» στρατιωτικοποιώντας την κατάσταση, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η Τουρκία δείχνει πολύ διστακτική για ανάληψη επιθετικής ενέργειας με καθαρά στρατιωτικούς όρους, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μια μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι ευνοϊκές για την ίδια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αφού ειδικά τώρα, απαιτείται από το ΝΑΤΟ συμπαγές συμμαχικό πνεύμα έναντι της Ρωσίας, και θα είναι κατακριτέα κάθε ενέργεια διάσπασης της Συμμαχίας σε ένα ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης μεταξύ δύο μελών της.

Η Άγκυρα επικαλείται το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου προκειμένου να εκθέσει την πλευρά μας και να προκαλέσει μια μικρού εύρους στρατιωτική εμπλοκή, η οποία όμως θα της εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη την οποία θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα την εκμεταλλευτεί και ψηφοθηρικά εν όψει των εκλογών. Φαίνεται ότι η Άγκυρα απεργάζεται και άλλο σενάριο «παλιάς συνταγής» το οποίο οδηγεί μαθηματικά σε εμπλοκή με την Ελλάδα.

Προβοκάτσια με συνταγή τύπου Ίμια

Η παρεμπόδιση-απαγόρευση με τουρκικά πολεμικά σκάφη της μετακίνησης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό νησί το οποίο υπόκειται κατά την Άγκυρα σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, θα μπορούσε να προκαλέσει κορύφωση της έντασης. Στη συνέχεια, ή ταυτόχρονα, η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να προβοκάρει για πρόκληση σύγκρουσης εκμεταλλευόμενη και την εμπειρία από συμβάντα του παρελθόντος τα οποία «είχαν μπει στο συρτάρι», ώστε να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και να βάλει πόδι σε ελληνικό έδαφος χωρίς χρήση στρατιωτικής βίας.

Τον Απρίλιο του 2018, ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε ότι άνδρες της Τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών αφαίρεσαν ελληνική σημαία από τη νησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» στους Φούρνους/Ικαρίας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε σχετικές δηλώσεις του τότε, ανέφερε ότι η σημαία αφαιρέθηκε από Τούρκους κομάντος κάτι το οποίο θα συνεχίσουν να πράττουν και στο μέλλον. Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα της εποχής του συμβάντος, η ελληνική σημαία είχε τοποθετηθεί από νεαρούς Έλληνες. Η ελληνική πλευρά αμφισβήτησε το θέμα, το οποίο θεωρήθηκε τότε λήξαν, αφού στη νησίδα δεν παρέμεινε ούτε η τουρκική σημαία. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ακατοίκητη νησίδα περιλαμβάνεται στη λίστα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τα 152 «αμφισβητούμενης κυριότητας» ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Το συμβάν αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού, στην οποία Τούρκος αναλυτής (του προεδρικού περιβάλλοντος) που έδειχνε ότι γνώριζε από πιθανά σενάρια τα οποία εξετάζονται την περίοδο αυτή στην Άγκυρα για ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, «φωτογράφισε» την τότε τουρκική αντίδραση αφαίρεσης της ελληνικής σημαίας ως το πιθανότερο σενάριο για πρόκληση επεισοδίου. Ο ίδιος, μάλιστα, στην ίδια εκπομπή, στοχοποίησε τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων την ελληνική κυριότητα αμφισβητεί η Άγκυρα.

Τοποθέτηση ελληνικών σημαιών με σκοπό την προβοκάτσια

Ερμηνεύοντας τα λόγια του Τούρκου αναλυτή, η Τουρκία για να προκαλέσει τη δική μας αντίδραση θα μπορούσε να «αναλάβει» η ίδια το έργο αυτό.

Προφανώς σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, η προβοκατόρικη τοποθέτηση ελληνικών σημαιών από «τουρκικά στοιχεία» σε ακατοίκητες ελληνικές νησίδες/βραχονησίδες των οποίων την κυριότητα αμφισβητεί η Τουρκία, και στη συνέχεια η αντικατάσταση αυτών με τουρκικές σημαίες από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας αποσκοπώντας σε ελληνική αντίδραση, θα μπορούσε να αποφέρει στην Τουρκία τη «φασαρία» που επιθυμεί. Πρόκειται για ενέργεια τύπου Ίμια χωρίς πυρά, η οποία στο παρελθόν δοκιμάστηκε από την Άγκυρα και αποτελεί αντικείμενο που εκτιμάται ότι εξετάζεται την περίοδο αυτή από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Μια τέτοια ενέργεια σε ακατοίκητη/ες νησίδα/βραχονησίδα/ες, καθιστά ευκολότερο το τουρκικό εγχείρημα αφού μειώνεται σε μηδενικό βαθμό η απώλεια ζωής πολιτών και αποκαθίσταται το τουρκικό σύμβολο (σημαία) επί «αμφισβητούμενης κυριότητας» κατά την Τουρκία νησιωτικού εδάφους, σε απάντηση προηγούμενης «προκλητικής ελληνικής ενέργειας» την οποία θα έχει «στήσει» η Άγκυρα. Σε συνέχεια τούτου, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να απαντήσει προκαλώντας στρατιωτική εμπλοκή εμφανιζόμενη ως η επιτιθέμενη.

Οι δυνατότητες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να εξασφαλίζουν με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ), ημέρα και νύχτα, φωτογραφίες και βίντεο από τον χώρο του Αιγαίου και ιδιαίτερα από νησιωτικές περιοχές, τους παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σχετικό εποπτικό υλικό που θα απαιτείτο σε μία τέτοια επιχείρηση, παρουσιάζοντας την εικόνα που επιθυμεί η Άγκυρα ώστε να εκθέσει τη χώρα μας.

Συμπεράσματα:

Διαφαίνεται ότι η τουρκική πλευρά εκπαιδεύεται στο σενάριο αυτό με το οποίο δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης ενός μικρού επεισοδίου χωρίς χρήση πυρών, θέτοντας τη χώρα μας προ του διλήμματος να ενεργήσει στρατιωτικά απέναντι στο τουρκικό εθνικό σύμβολο το οποίο ενώνει όλους τους Τούρκους, σενάριο που παραπέμπει στην κρίση των Ίμια.

Δεν αποκλείεται η προβοκάτσια αυτή, όπως προαναφέρθηκε, να συνδυαστεί και με την παρεμπόδιση ελληνικού πλοίου μεταφοράς στρατιωτικού υλικού σε νησί-μικρόνησο το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι υπόκειται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καθώς και με τη χρησιμοποίηση μεταναστευτικών ροών στις στοχοποιημένες από την τουρκική πλευρά νησίδες/βραχονησίδες, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική ενέργεια.

*Δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».
**Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017, και Διοικητής της XXI ΤΘΤ Κομοτηνής την περίοδο 2017-2019.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood