Προβληματισμένοι είναι οι γείτονες με την “κατάληψη” που έχει κάνει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις θαλάσσιες ζώνες που έχουν βάλει στο μάτι, ενώ λόγω καιρού μένουν σε απάνεμα σημεία εντός τουρκικών υδάτων. Αυτό είναι και η αιτία που το Ελληνικό Επιτελείο λέει ότι δεν έχει υπάρξει απόσυρση των τουρκικών Δυνάμεων! Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να βλέπει την επίμαχη περιοχή της τουρκικής Navtex, αλλά και να επέμβει σε ελάχιστο χρόνο.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, οι αποφάσεις – εφόσον αυξηθούν οι προκλήσεις – έχουν ήδη ληφθεί και οι αποτρεπτικές κινήσεις θα φτάσουν ακόμη και στην εσχάτη λύση.

Εξάλλου, βρισκόμαστε εν αναμονή του απόπλου του σεισμογραφικού Oruc Reis, το οποίο πιθανότατα θα συνοδεύεται από τουλάχιστον από τρεις-τέσσερις τουρκικές φρεγάτες.

Αυτή τη στιγμή οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατάλληλα και έχουν λάβει θέσεις για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, περιμένοντας το πράσινο φως για την επόμενη κίνησή τους.

Αύριο φαίνεται να είναι η μέρα που θα κρίνει πολλά. Αφενός θα γίνει η προσευχή στην Αγιά Σοφιά, αφετέρου υπάρχουν πληροφορίες ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό θα αποπλεύσει από την Αττάλεια όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο και θα κινηθεί προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Επίσης η 24η Ιουλίου είναι και η ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία η Τουρκία θέλει να αναθεωρήσει!

Δεν αποκλείεται η Τουρκία να αναπτύξει τα συστήματα Bora και Atmaca (πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να πλήξουν πλοία στη θάλασσα) στα παράλια για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από την Ελλάδα. Ένας άλλος τρόπος αποτροπής, είναι η χρήση μαχητικών F-16 και drones.

“Η Τουρκία έχει περισσότερες από μία στρατιωτικές επιλογές. Τα συστήματά μας έχουν αποδείξει την αξία τους σε διάφορες περιοχές. Η ενεργή χρήση τους στην περιοχή θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πεδίο της μάχης”, ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής αμυντικών θεμάτων, Καντίρ Ντογάν, στην εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”. Σε δηλώσεις του ο πατέρας του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ…

πηγές: ethnos.gr, hellasjournal.com, defencereview.gr