Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ΑΜ-Θ, Μιχάλης Αμοιρίδης, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΩΣΑΚ) του Τομέα Επιστήμης Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ.
Ενημερώθηκε και είχε εποικοδομητική συζήτηση με τον Καθηγητή, Δρ Πολιτικό Μηχανικό και Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, Κωνσταντίνο Χαλιορή, σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου, τις πειραματικές υποδομές (σεισμική τράπεζα και χώρος εργαστηριακών δοκιμών κατασκευών σε φυσικό μέγεθος) και τις δυνατότητες συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον είναι το Ασύρματο Σύστημα Ελέγχου Δομικής Ακεραιότητας (ΑΣΕΔΑ) κατασκευών και υποδομών που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας Κεφαλαίου (ΚΕΔΙΑΚ), Περιφέρειας ΑΜ-Θ».
Το σύστημα αναπτύχθηκε από τα μέλη του Εργαστηρίου ΩΣΑΚ και εγκαταστάθηκε σε γέφυρα του οδικού δικτύου Ξάνθης-Κιμμερίων, ευθύνης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που διέρχεται από την πανεπιστημιούπολη Ξάνθης, είναι σε λειτουργία, αυτόνομο και αυτοτροφοδοτούμενο με φωτοβολταϊκά, και έχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας για λήψη μετρήσεων και αποφάσεων σχετικά με την κατάσταση της γέφυρας, σε πραγματικό χρόνο.
Με τον κ. Χαλιορή έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το συγκεκριμένο, πρωτοποριακό ερευνητικό έργο, πραγματοποιήθηκε επί τόπου επίσκεψη στη γέφυρα, και έγινε σχετική ενημέρωση για τις πιθανότητες περαιτέρω πιλοτικής εφαρμογής του και σε άλλες γέφυρες της περιφέρειας ΑΜΘ.
Ο κ. Αμοιρίδης δήλωσε σχετικά: “Είναι δεδομένη η εκτίμηση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – τη διοίκηση, το ανθρώπινο δυναμικό και το εκπαιδευτικό/ερευνητικό έργο που υλοποιείται. Είναι πολύπλευρο και εκτεταμένο. Η Περιφέρεια συνεργάζεται με το ΔΠΘ και είναι απόφαση του Χρήστου Μέτιου αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί ενισχυμένη τα επόμενα χρόνια προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Με τον Αντιπρύτανη Κωνσταντίνο Χαλιορή συζητήσαμε ειδικότερα τη δυνατότητα να συνεργαστούμε ενισχύοντας και εφαρμόζοντας το Ασύρματο Σύστημα Ελέγχου Δομικής Ακεραιότητας κατασκευών και υποδομών σε σειρά γεφυρών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο πλαίσιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας των πολιτών, ενισχύοντας παράλληλα και το πρωτοπόρο ερευνητικό έργο του ΔΠΘ. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ μεριμνά για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας αλλά και τον έλεγχο-συντήρηση των υποδομών της. Ένα εκτεταμένο δίκτυο εποπτεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και εκατομμύρια ευρώ αξιοποιούνται για τον σκοπό αυτό από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Οι ανάγκες είναι πολλές και στοχευμένα τις καλύπτουμε ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους. Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχει αποφασίσει να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε σύγχρονες μεθόδους και τρόπους βελτίωσης του ελέγχου υποδομών. Μεθόδους που θα μας δίνουν στοιχεία ελέγχου, θα εξοικονομήσουν πόρους, αλλά το σημαντικότερο, θα ισχυροποιήσουν την ασφάλεια του πολίτη. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι αξιόπιστος σύμμαχος, και συστήματα όπως το ΑΣΕΔΑ μπορεί να αναδειχθούν σημαντικά προς την επίτευξη του στόχου αυτού, ενισχυμένα από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ προς όφελος των πολιτών μας”.
Ο κ. Χαλιορής τόνισε: “Η συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ και ειδικά του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου με τον Πρύτανη κ. Φώτη Μάρη, είναι μακρά, σημαντική και σε πολλά επίπεδα. Η ερευνητική δραστηριότητα του ΔΠΘ είναι αξιόλογη, διεπιστημονική και διεθνώς αναγνωρισμένη. Το εν λόγω ΑΣΕΔΑ αναπτύχθηκε έπειτα από πολυετή έρευνα και εγκαταστάθηκε πιλοτικά σε μία οδική γέφυρα στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΚΕΔΙΑΚ-ΠΑΜΘ. Σημειώνεται ότι στο έργο αυτό συμμετείχαν και συνεργάστηκαν πολλοί επιστήμονες από διαφορετικά Τμήματα του ΔΠΘ, του ΑΠΘ, του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Σήμερα είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να μας επισκεφθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ΑΜ-Θ κ. Μιχάλης Αμοιρίδης και να ενημερωθεί εκτενώς για τις δυνατότητες του Εργαστηρίου ΩΣΑΚ και του ΑΣΕΔΑ. Η περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος για την έγκαιρη διάγνωση βλαβών, έλεγχο και βελτίωση ασφάλειας κατασκευών – γεφυρών – οδικού δικτύου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ακόμα συνεργασία των δύο φορέων, Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ΔΠΘ, προς όφελος όλης της περιοχής”.