Πρωτιά του 7ου Δ.Σ. Κομοτηνής σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό με θέμα “Ελληνισμός της Ανατολής | Πόντος, Μικρασία, Θράκη…”

Μαθητές και δασκάλες παρουσίασαν προσωπικές ιστορίες των προσφύγων προγόνων τους.
Screenshot_2118

Στον 8o διεθνή μαθητικό διαγωνισμό με θέμα Ελληνισμός της Ανατολής | Πόντος, Μικρασία, Θράκη…”, που συνδιοργάνωσαν, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών/Μακεδονίας-Θράκης, και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης & Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, συμμετείχαν, οι εκπαιδευτικοί  του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, Λεπίδα Μαρία, δασκάλα του Στ΄2, και Γεωργακοπούλου Ελένη, δασκάλα του Γ΄2.

Πέρα από το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο θέμα, αυτό που τις ώθησε, όπως σημειώνουν οι ίδιες, είναι “κυρίως το γεγονός ότι η Κομοτηνή, μια πόλη που ενσωματώθηκε το 1920 στο ελληνικό κράτος, είναι μία σχεδόν εξ ολοκλήρου προσφυγική πόλη”.

Οι μαθητές, υπό την καθοδήγησή τους, ανέλαβαν να συντάξουν προσωπικές ιστορίες των προσφύγων προγόνων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να διατυπωθεί ένα ερωτηματολόγιο με όλα όσα θα ήθελαν να μάθουν για την ιστορία των δικών τους, ρωτώντας τους παππούδες και τους γονείς τους.

Τα παιδιά επιμελήθηκαν μαζί με τις εκπαιδευτικούς τη σύνταξη των ιστοριών, και δημιούργησαν μία παρουσίαση η οποία “ντύθηκε” με τις ηχογραφήσεις των μαθητών καθώς διαβάζουν αντίστοιχα ο καθένας την ιστορία του.

Ακόμη, οργανώθηκαν επισκέψεις στο σχολείο από εκπροσώπους προσφυγικών συλλόγων, οι οποίοι διηγήθηκαν την ιστορία μιας συγκεκριμένης οικογένειας από τον τόπο καταγωγής τους.

Παράλληλα οι μαθητές και μαθήτριες εκφράστηκαν εικαστικά, με έργα, έμαθαν τραγούδια και χορούς των περιοχών καταγωγής τους, και ετοίμασαν ανάλογες δραματοποιήσεις.

Η υλοποίηση του project διήρκεσε τέσσερις μήνες.

Με όλο αυτό το υλικό δημιουργήθηκε η παρουσίαση και εστάλη στον διαγωνισμό, στον οποίο πήραν μέρος συνολικά 191 σχολεία.

Το σχολείο από την Κομοτηνή μοιράστηκε την πρώτη θέση μαζί με άλλα επτά, στην κατηγορία του project.

Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ.

Η αξιέπαινη συνολική δουλειά, μαζί με τα θεατρικά που ετοιμάστηκαν από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, θα παρουσιαστούν στις 11 Ιουνίου και ώρα 7 το απόγευμα στο “Ίδρυμα Παπανικολάου.

Πρωτιά του 7ου Δ.Σ. Κομοτηνής σε διεθνή μαθητικό διαγωνισμό με θέμα "Ελληνισμός της Ανατολής | Πόντος, Μικρασία, Θράκη…"

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood