Πρόταση δημιουργίας “πράσινου δικτύου” που θα συνδέει δημόσιους χώρους και σημαντικά δημόσια κτίρια μεταξύ τους (Ανάπλαση οδού Δημοκρατίας)

Της Ελένης Πίτατζη, MSc Μηχανικού Χωροταξίας και Ανάπτυξης, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με το συνδυασμό "ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΔΥΝΑΤΑ - Αντώνης Γραβάνης".
Screenshot_1248

Παρατηρώντας την Κομοτηνή με τη ματιά του Μηχανικού Χωροταξίας διαπιστώνεται η έλλειψη ενός πράσινου δικτύου που συνδέει μεταξύ τους σημαντικά σημεία, χώρους, κτίρια και μνημεία της πόλης.

Με αφορμή τη συμμετοχή μου στην προσπάθεια της Δημοτικής Παράταξης ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΔΥΝΑΤΑ και του σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει και αφορά την αλλαγή της εικόνας της πόλης , έχοντας σχετική εμπειρία αλλά και τεχνογνωσία σε θέματα αστικής ανάπλασης προτείνω την αισθητική και λειτουργική ανάπλαση  της οδού Δημοκρατίας  από το πάρκο Αγ. Παρασκευής έως τον περιφραγμένο χώρο της παλιάς κοίτης του Καρυδορέματος.

Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει τη βελτίωση και την ενίσχυση των ήπιων μορφών μετακίνησης  με πρόνοια για τα εμποδιζόμενα άτομα.  Πιο συγκεκριμένα η προτεινόμενη πράξη αφορά:

  • τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων
  • τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου
  • την εισαγωγή βιοκλιματικών στοιχείων όπως ενίσχυση της φύτευσης (δενδροστοιχίες για τη δημιουργία σκιάσεων) και τοποθέτηση ψυχρών υλικών.

Πρόταση δημιουργίας "πράσινου δικτύου" που θα συνδέει δημόσιους χώρους και σημαντικά δημόσια κτίρια μεταξύ τους (Ανάπλαση οδού Δημοκρατίας)Η οδός Δημοκρατίας συνδέει τα δύο πάρκα της πόλης, το άλσος της Αγίας Παρασκευής με το προτεινόμενο για δημιουργία άλσος πάρκο στις βορειοανατολικές παρυφές της πόλης (παλαιά κοίτη Καρυδορέματος), το οποίο θα διαθέτει ελεύθερους χώρους πρασίνου και ήπιες χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης και αναψυχής που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και τοπόσημο.  Επίσης κατά μήκος της βρίσκονται δημόσια κτίρια (παλιά νομαρχία, ίδρυμα Παπανικολάου, αστυνομικό μέγαρο, Καθεδρικός Ναός κ.α.) και αθλητικοί χώροι (κλειστό κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, υπαίθριο αθλητικό κέντρο του Δήμου, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής κ.α.).

Η αύξηση των χώρων πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων κάνει ευκολότερη, ελκυστικότερη  και αποτελεσματικότερη την κίνηση των πεζών και συμβάλλει στην βελτίωση του μικροκλίματος και στη μείωση εκπομπών αέριων ρύπων.

Στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνεται   η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελς στα στέγαστρα της λαϊκής αγοράς, για την παραγωγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου αλλά και για το φωτισμό της περιοχής.

Η συγκεκριμένη πρότασή μου έχει συμπεριληφθεί στις προγραμματικές θέσεις της παράταξής μας με προσδοκώμενα αποτελέσματα:

  1. Η διαδρομή αποσκοπεί να προσδώσει ενότητα σε ένα πολυμορφικό περιβάλλον που θα βάζει στο επίκεντρο τον κάτοικο της πόλης.
  2. Η προτεινόμενη ανάπλαση εκτός από την βελτίωση της αισθητικής των κοινόχρηστων χώρων, συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ενδυνάμωση των περιοχών , στην  άρση κοινωνικών αποκλεισμών και ανεργίας, στην περιβαλλοντική προστασία και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι σημερινές πόλεις αντιπροσωπεύουν τα κέντρα του πολιτισμού και της επιστήμης, της βιομηχανίας και της παραγωγικότητας και της κοινωνικής ανάπτυξης, και εκεί γεννιούνται νέες ιδέες. Όταν μια πόλη ανθίζει, οι άνθρωποι επωφελούνται από την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. (Bartniczak, B.; Raszkowski,A. Implementation of the Sustainable Cities and Communities Sustainable Development Goal (SDG) in the European Union. Sustainability 2022).

Πρόταση δημιουργίας "πράσινου δικτύου" που θα συνδέει δημόσιους χώρους και σημαντικά δημόσια κτίρια μεταξύ τους (Ανάπλαση οδού Δημοκρατίας)

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood