Οι βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεών της στην κοινωνία και την οικονομία:

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας των 2000 προσλήψεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας

Επίσπευση της διαδικασίας διορισμού των μόνιμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν επιλεγεί για τα ΤΕΠ (από προηγούμενη  προκήρυξη), ενισχύοντας έτσι με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό την 1η γραμμή άμυνας των νοσοκομείων.

Άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει  ανταπόκριση  στην πρόσκληση για 2000  συμβασιούχους.

Πλήρως προετοιμασμένη ενσωμάτωση των  δημόσιων  δομών  ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου  Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει σε 1η φάση να οριστούν συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας «αναφοράς» για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού με ήπια συμπτωματολογία σε πρωτοβάθμιο-εξωνοσοκομειακό  επίπεδο.

Ενίσχυση και ανάπτυξη των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων που ήδη παρέχονται  μέσω επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ ή σε τμήματα του ΕΣΥ  ( πχ Ογκολογικές Κλινικές). Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Ομάδες Υγείας ( ΚΟΜΥ), με το  χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ .

Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ με προσαύξηση του  ορίου  δαπανών τουλάχιστον κατά 150εκ. ευρώ.

Εξάντληση των δυνατοτήτων ενεργοποίησης  όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Αξιοποίηση  όλων των αδιάθετων κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και επίταξη των αντίστοιχων κλινών  των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Οφείλει το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνει καθημερινά για τον αριθμό των νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας που έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ.

Ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας  του προσωπικού  του  ΕΣΥ, των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων που σήμερα δίνουν ηρωική μάχη για να κρατήσουν το Σύστημα Υγείας όρθιο και να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ. Κάθε ολιγωρία σ’ αυτό το πεδίο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του.

Δραστική αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε αίμα, λόγω της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών αυτή την περίοδο. Η ενίσχυση των αποθεμάτων σε αίμα μπορεί να γίνει μέσα από την αξιοποίηση χώρων που μπορεί να διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός των Αιμοδοσιών των νοσοκομείων.

Ενίσχυση της δυνατότητας  των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κορωνοϊό σε όσους ασθενείς ή επαγγελματίες υγείας απαιτείται, με βάση τα κλινικά κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Εξασφάλιση επάρκειας των υλικών μεταφοράς και  των αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια του ενδεδειγμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ σε όλη τη χώρα.

-Συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη διαφανή διαχείριση των επειγουσών αναγκών σε προσωπικό και  προμήθειες  υλικών, καθώς  και για τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα «ασπιρίνες», αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους,  που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία.

Ειδικότερα, προτείνουμε τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

– Απολύσεις: Γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων. Ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).

Μισθοί – Ασφαλιστικές εισφορές: Πλήρης καταβολή από το κράτος των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένου του δώρου του Πάσχα) όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από την πανδημία.

– Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες: Έκτακτο ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση. Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Χαμηλά εισοδήματα: Έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

– Προστασία εργαζομένων: Ειδικά μέτρα για να ενισχυθεί η προστασία των εργαζόμενων. Για παράδειγμα: Να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι. Να γίνει ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορωνοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων. Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ).

– Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

– Τράπεζες: Άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση.

– Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία: Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις – Δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας – Εκπόνηση και εφαρμογή ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

– Καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό τηλέφωνο, φυσικό αέριο) για έξι μήνες.

Παράταση εξόφλησης λογαριασμών κοινωνικής ωφέλειας για 6 μήνες και καμία αύξηση στα τιμολόγια μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.

– Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους των παροχών κοινωνικής ωφέλειας από το Υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους.

-Έκτακτη ενίσχυση για τρεις μήνες στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), ίση με το 50% του χορηγούμενου επιδόματος, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

-Αύξηση κατά 50% για τρεις μήνες των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων 

 -Τρίμηνη παράταση της χορήγησης όλων των επιδομάτων που αποδίδει ο ΟΠΕΚΑ και τα οποία έληξαν ή λήγουν το προσεχές τρίμηνο: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), αναπηρικά, ανασφάλιστων υπερηλίκων, στέγασης και γέννησης.

-Άμεση χορήγηση των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων σε όσους έχουν υποβάλει νέες αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τον ΟΠΕΚΑ και οι οποίες δεν θα εξετασθούν από τα ΚΕΠΑ το προσεχές εξάμηνο.

– Τα 185.000 σχολικά γεύματα τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά να διατεθούν στους δήμους για τις προνοιακές τους δομές κα υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους οργανισμούς υγειονομικής και προνοιακής φροντίδας (προνοιακά ιδρύματα).

– Άμεση επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς.

– Δημιουργία  Κέντρου Ενημέρωσης και Στήριξης ηλικιωμένων με κορμό την Γραμμή Ζωής – Silver Alert για 100.000 ηλικιωμένους. (Κόστος ενίσχυσης 500.000 ευρώ).

– Για τα ιδρύματα κλειστής φροντίδας με παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες. Η πρόσφατη ΠΝΠ δεν αντιμετωπίζει τις κατεπείγουσες και εκρηκτικές ανάγκες τους. Προτείνουμε άμεση ενίσχυση με τουλάχιστον 800 άτομα που είναι διαθέσιμα και έχουν προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία ως εξής:

α. Παράταση συμβάσεων του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού μέχρι 31/12/2020 (340 άτομα)

β. Επαναπρόσληψη του προσωπικού κοινωνικής εργασίας (220 άτομα) και των νέων επιστημόνων (300 άτομα) με δαπάνες του ΟΑΕΔ και

γ. Άμεση πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στα ιδρύματα με το άρθρο 88 του νόμου 4611/2019 και κοινωνικών λειτουργών  -ψυχολόγων- παιδαγωγών και επιμελητών, για  την διαχείριση προβλημάτων ωφελούμενων και εργαζόμενων, την επικοινωνία και την δημιουργική απασχόληση των παιδιών.