Αν και όπως επισημαίνει είναι αντίθετη με τις διανοίξεις δρόμων σε “ευαίσθητες” περιβαλλοντικά περιοχές, εντούτοις, η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, αναφερόμενη στη δρομολόγηση της κατασκευής του παραλιακού δρόμου Μαρώνειας-Πετρωτών, καταθέτει τις δικές της προτάσεις που “θα μπορούσαν να φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή, σε συνδυασμό βέβαια με τη σωστή αξιοποίηση όλων των φυσικών πλεονεκτημάτων του τόπου, όπως το σπήλαιο, αλλά κυρίως την κατάλληλη προβολή”.

Εν όψει λοιπόν της υπογραφής της σχετικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ-Θ και αναδόχου εταιρείας, αναδημοσιεύει παλαιότερη τοποθέτησή της που παραμένει επίκαιρη όπως αναφέρουν τα μέλη της:

Η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης επανειλημμένα έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στη διάνοιξη δρόμων μέσα από «ευαίσθητες» περιοχές. Μία απ’ αυτές κρίνουμε ότι είναι η παραλιακή ζώνη από τη Μεσημβρία έως τη Μαρώνεια. Το ανάγλυφο τοπίο με τους τεράστιους ογκόλιθους, τα πουρνάρια και οι ελιές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, οι μικροί κόλποι με τα πεντακάθαρα νερά καθιστούν την περιοχή μια από τις ομορφότερες της Θράκης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είχε προταθεί ο χαρακτηρισμός της ως μνημείο της φύσης. Πιστεύουμε ότι η διάνοιξη δρόμου σ’ αυτή την περιοχή θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον καταστρέφοντας την ιδιαιτερότητα του τοπίου.
Γι’ αυτό προτείνουμε:
Βελτίωση της υφιστάμενης οδού, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ασφαλτόστρωση του δρόμου μέχρι το αρχαίο θέατρο, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών σ’ αυτό.
Χάραξη δικτύου μονοπατιών, που θα ενσωματώνει τα ήδη υπάρχοντα μονοπάτια και θα ενοποιεί διαφορετικά στοιχεία του περιβάλλοντος, τόσο οικολογικά όσο και πολιτιστικά, ώστε να τα αναδεικνύει κατάλληλα.
Σήμανση των περιοχών, με κατάλληλου τύπου πινακίδες ρυθμιστικές, κατευθυντικές και ερμηνείας του φυσικού περιβάλλοντος.
• Κατασκευή στοιχείων που θα βελτιώσουν τη διαδρομή (μικρές γέφυρες, βρύσες, σήμανση μονοπατιών, κ.λπ.).
• Θα πρέπει να εξεταστεί και η ενδεχόμενη δυνατότητα διακίνησης επισκεπτών με “φιλικά προς το περιβάλλον” μέσα (π.χ. ποδήλατα, άλογα) σε συγκεκριμένες διαδρομές (Πατητήρια, Μεγαλιθική Πύλη).
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα μπορούσαν να φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή, σε συνδυασμό βέβαια με τη σωστή αξιοποίηση όλων των φυσικών πλεονεκτημάτων του τόπου, όπως το σπήλαιο, αλλά κυρίως την κατάλληλη προβολή“.

95b20a73 130834268 3939649676047846 6520557373985659694 n