Είτε φεύγετε για Σαββατοκύριακο είτε για μόνιμη μετακίνηση, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές και προστατευμένο. Τι πρέπει όμως να κάνετε;

Καλοκαιρινές διακοπές: πώς να προστατεύσετε το σπίτι σας όταν πηγαίνετε διακοπές

Αν πρόκειται να πάτε διακοπές για περισσότερες από δύο εβδομάδες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε κάποιον να ελέγχει το ακίνητό σας κατά διαστήματα. Η πιο συνηθισμένη ρύθμιση είναι να περάσει κάποιος φίλος ή συγγενής που ζει κοντά και να ποτίζει τα φυτά κάθε δύο ημέρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσλάβετε έναν κηπουρό που θα κάνει τακτικούς ελέγχους όσο λείπετε.

Αξίζει επίσης να ενημερώσετε τους γείτονες ότι μπορεί να υπάρχει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα στο σπίτι σας, ώστε να μη νομίζουν ότι έχει συμβεί κάτι απρόσμενο αν δουν φώτα αναμμένα σε περίεργες ώρες της ημέρας ή της νύχτας. Αν είναι δυνατόν ενημερώστε τους για το πότε μπορούν να περιμένουν την επιστροφή σας ώστε να έχουν τον νου τους για τυχόν ύποπτη δραστηριότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευτυχείς που αφήνουν τα σπίτια τους αφύλακτα για εβδομάδες κάθε φορά, αλλά για κάποιους αυτό είναι υπερβολικό.

Αν πρόκειται να φύγετε για περισσότερο από μία εβδομάδα, αξίζει να σκεφτείτε κάποια μέτρα ασφαλείας για την προστασία του σπιτιού σας.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερο καιρό αφήνετε το σπίτι σας αφύλακτο, τόσο πιο πιθανό είναι να το αντιληφθούν οι κλέφτες και να εκμεταλλευτούν την άδεια κατάστασή του.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να διατηρήσετε το σπίτι σας ασφαλές όταν πηγαίνετε διακοπές:

  • Αλλάξτε τις κλειδαριές

Πριν φύγετε, αλλάξτε όλες τις κλειδαριές στις πόρτες και τα παράθυρά σας ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους. Αυτό θα δυσκολέψει τους κλέφτες να διαρρήξουν ή να ανοίξουν οποιαδήποτε πόρτα ή παράθυρο χωρίς να τα καταστρέψουν. Είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχάσετε την πόρτα του γκαράζ, αν έχετε – η αλλαγή της κλειδαριάς της είναι εξίσου σημαντική με την αλλαγή οποιωνδήποτε άλλων κλειδαριών στο σπίτι σας όπως και η ενίσχυση της ασάλειας της πρόρτας του γκαράζ με λουκέτο με κωδικό ή  λουκέτο με συνδυασμό.

  • Αφήστε τα φώτα αναμμένα τη νύχτα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποτρέψετε τους κλέφτες από το να διαρρήξουν το σπίτι σας είναι να αφήνετε τα φώτα αναμμένα τη νύχτα – αυτό το κάνει να φαίνεται ότι κάποιος είναι ακόμα μέσα! Θα μπορούσατε επίσης να αφήσετε ένα ραδιόφωνο να παίζει ήσυχα για να εκπέμπει ένα παρόμοιο σήμα προς τους επίδοξους διαρρήκτες.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια υπέροχη εποχή για να ξεφύγετε και να χαλαρώσετε, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια εποχή ανησυχίας για πολλούς ανθρώπους.