Κάθε χρόνο στη χώρα μας καίγονται περίπου 200.000 στρέμματα αγροτικών-δασικών εκτάσεων εκ των οποίων τα 100.000 είναι δάση και τα 50.000 αφορούν καλλιέργειες οι οποίες κάηκαν κυρίως εξ αιτίας καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Σχεδόν το σύνολο των πυρκαγιών ξεκίνησαν από απώλεια ελέγχου καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών ή άλλων εργασιών, με ολέθρια αποτελέσματα για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας αλλά και με μεγάλο φόρο σε ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000, κάθε έτος από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται η χρήση φλόγας στην ύπαιθρο καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012, ομοίως η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για οικοπεδικούς χώρους.

Πέραν των σοβαρών κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία από αυτές τις πυρκαγιές, οι επιπτώσεις εξειδικεύονται στον δράστη της κάθε πυρκαγιάς ως εξής:
α) Ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 264 και 265 του Π.Κ., με ποινές από ένα έτος φυλάκιση έως και ισόβια κάθειρξη αναλόγως των συνεπειών από την πυρκαγιά.
β) Χρηματικά πρόστιμα.
γ) Μείωση ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για κάθε καμένη αγροτική έκταση με συντεταγμένες περιοχής, με τη μείωση να ισχύει για όλα τα καμένα αγροτεμάχια χωρίς να εξετάζεται από που ξεκίνησε η φωτιά.

Σε ενημερωτικό της σημείωμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί τους πολίτες της Ροδόπης: “Λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας τα ανωτέρω και όλοι μαζί να συνδράμουμε στην προστασία των ζωών, περιουσιών και του περιβάλλοντος. Μην ανάβετε φωτιά κατά την αντιπυρική περίοδο. Οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης μπορεί να είναι ασύλληπτα καταστροφικές”.