Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς υποψήφιους εισηγητές για το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Η τελική επιλογή των ομιλητών θα γίνει από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη διοργάνωση των επιστημονικών συνεδρίων για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα επακόλουθά της (1922 - 1924).
ΑΓ.ΦΩΤΕΙΝΗ3

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς υποψήφιους εισηγητές για το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθεί υβριδικώς και με τη χρήση zoom στην Αθήνα στις 20-21 Οκτωβρίου 2023 με θέμα “Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη, από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες έως τις σκληρές δοκιμασίες του 20ου αιώνος”, απευθύνει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Στο Συνέδριο θα διερευνηθούν τομείς όπως η εμφάνιση της Χριστιανικής διδασκαλίας στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, η διάδοσή της, τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, οι Άγιοι, οι Μάρτυρες, ο Μοναχισμός, οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο πανανθρώπινο μήνυμα του Χριστιανισμού και στην οικουμενική διάσταση της διδασκαλίας του Ευαγγελίου, στην οποία συνετέλεσαν οι Καππαδόκες Πατέρες και άλλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του Μικρασιατικού χώρου.

Ακόμη, τους συνέδρους θα απασχολήσουν, η Υστεροβυζαντινή Περίοδος, η Τουρκοκρατία, και η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην αναγέννηση της Ελληνικής Παιδείας κατά τον 18ο και κατά τον 19ο αιώνα.

Οι άλλες Χριστιανικές κοινότητες και η συνύπαρξή τους με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου.

Ιδιαίτερη ενότητα της διοργάνωσης θα αφιερωθεί στην Ορθόδοξη  Εκκλησιαστική Τέχνη και στα Χριστιανικά μνημεία των υπό διερεύνηση περιοχών, στη διατήρηση ή καταστροφή τους και στη σημερινή κατάστασή τους.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Α΄ Ενότητα. Οι πρώτοι Χριστιανικοί αιώνες στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Ο Απόστολος Παύλος, οι Μάρτυρες, οι Οικουμενικές Σύνοδοι.

Β΄ Ενότητα. Άγιοι του Μικρασιατικού χώρου πριν από την Τουρκοκρατία. Μοναστικά κέντρα (Όλυμπος της Βιθυνίας κ.ά.). Οι Καππαδόκες Πατέρες και η συμβολή τους στην οικουμενική απήχηση του Χριστιανισμού.

Γ΄ Ενότητα. Η Ορθόδοξη Θεολογία, Τέχνη και Γραμματεία κατά την Υστεροβυζαντινή περίοδο στον Μικρασιατικό χώρο. Οι Αυτοκρατορίες της Νικαίας και της Τραπεζούντος.

Δ΄ Ενότητα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Μικρά Ασία και στον Πόντο υπό τον Οθωμανικό ζυγό. Εξισλαμισμοί, Νεομάρτυρες, Ελληνικά Εκπαιδευτήρια.

Ε΄ Ενότητα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την περίοδο των διωγμών 1914- 1923 και οι Μάρτυρες κληρικοί.

Στ΄ Ενότητα. Τα Χριστιανικά μνημεία στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες μέχρι σήμερα.

Ζ΄ Ενότητα. Η ποιμαντική παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέχρι σήμερα. Η διαχρονική συνύπαρξη με τις άλλες Χριστιανικές κοινότητες.

Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων εισηγητών (θέμα και περίληψη όχι εκτενέστερη των τριακοσίων λέξεων), καθώς και ένα σύντομο βιογραφικό τους (όχι εκτενέστερο των διακοσίων λέξεων, που θα περιλαμβάνει και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας), πρέπει να κατατεθούν στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου έως τις 15 Μαΐου 2023, είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση της Ιεράς Συνόδου (Ιωάννου Γενναδίου 14, 115 21, Αθήνα) είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση politistikitautotita@yahoo.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-72.72.213 και 210-72.72.255.

Για καλύτερη ενημέρωση των υποψηφίων εισηγητών παρατίθεται και το θέμα του Γ΄ Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο προγραμματίζεται από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος για τον Οκτώβριο του 2024: “Η κληρονομιά των προσφύγων και η νεοελληνική κοινωνία του 20ου αιώνα (θρησκευτικές παραδόσεις, συγγραφείς, τέχνη, σωματεία, διαφύλαξη της μνήμης, κ.λπ.).

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood