Την εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομίας και ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, με θέμα «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.», ενέκρινε το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου υπό την προεδρία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου.
Ειδικότερα, το ΚΥΣΟΙΠ, ενέκρινε το υποβληθέν με την εισήγηση νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αποφάσισε να προχωρήσει αμέσως η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ώστε στη συνέχεια το νομοσχέδιο να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Εύσημα από Katainen για βελτίωση της ελληνικής οικονομίας-“Σημαντικό εργαλείο” η Αναπτυξιακή Τράπεζα
Το θέμα συζήτησε προ ημερών ο Γ. Δραγασάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen ο οποίος αναγνώρισε την πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και επαίνεσε τη χώρα για την προσπάθεια που έχει καταβάλει. Παράλληλα καλωσόρισε την επιλογή για τη μη περικοπή των συντάξεων, όπως και τις δράσεις για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για μια υγιή οικονομία, μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και επενδύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη την Ελλάδα για τις επιδόσεις της ως προς το «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη», που την κατατάσσουν σε σχέση με το ΑEΠ «πρωταθλήτρια» στην αξιοποίησή του με 18 εγκεκριμένα έργα υποδομών, που αθροιστικά χρηματοδοτούνται με 2,3 δισ. ευρώ, κινητοποιώντας συνολικά 7,4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, όπως και με 13 συμφωνίες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 406 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ και θα ωφελήσουν 22.000 ΜμΕ στη χώρα.
Ο κ. Κatainen έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την προετοιμασία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την οποία χαρακτήρισε “κρίσιμο θεσμό και σημαντικό εργαλείο”, επισημαίνοντας ότι αυτή θα μπορεί να έχει απ’ ευθείας πρόσβαση στις εγγυήσεις που παρέχονται μέσω του διαδόχου του «Σχεδίου Juncker», του προγράμματος InvestEU δηλαδή, μόλις αυτό υιοθετηθεί και γίνει λειτουργικό το 2021.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα χρηματοδοτεί έργα που προωθούν την περιφερειακή συνεργασία και συνανάπτυξη.
*με στοιχεία από enikonomia.gr