Προς αποστρατιωτικοποίηση νησιών; Τα γερμανικά Marder θα αναπτυχθούν στη βόρεια Ελλάδα και όχι στα νησιά;

Σοβαρά ερωτηματικά γεννά η καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας, κατά την ενημέρωση της Βουλής, παραδέχτηκε ότι τα γερμανικά Marder που θα αντικαθιστούσαν τα παλαιά BMP, που στέλνονται από τα νησιά στην Ουκρανία, θα αναπτυχθούν στη Β. Ελλάδα και όχι στα νησιά.
epa08767677 German Bundeswehr Army soldiers practice the crossing of the river Elbe with a Marder tank at the crossing point between Storkau (Elbe) and Hohengoehren, in Storkau (Elbe) , Germany, 23 October 2020. The soldiers performed the crossing of the river Elbe on their way to the Altmark military training area for the NATO exercise ’Heidesturm’ (Heide storm) for a NATO mission in Lithuania. The transfer to Lithuania is planned for early 2021. ’Heidesturm’ runs from 19 October to 06 November 2020. Originally planned under participation of the Dutch army, the Dutch participation was cancelled due to a coronavirus case on the Dutch side. 250 Soldiers and 100 vehicles, amongst them, Leopard 2 tanks, Marder armored personnel carriers and the armored Boxer GTK where part of the ferry service.  EPA/CLEMENS BILAN

Σοβαρά ερωτηματικά γεννά η καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας, κατά την ενημέρωση της Βουλής, παραδέχτηκε ότι τα γερμανικά Marder που θα αντικαθιστούσαν τα παλαιά BMP, που στέλνονται από τα νησιά στην Ουκρανία, θα αναπτυχθούν στη Β. Ελλάδα και όχι στα νησιά.

«Τελικώς τα Marder θα βρεθούν στη Β. Ελλάδα και, αντί των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, στα νησιά θα βρεθούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Αναγνωριστικά Οχήματα. Αυτό επιβεβαίωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή χθες».

Επιβεβαιώνει, άραγε, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αυτόν τον ισχυρισμό του αναπληρωτή τομεάρχη Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα; Διότι, εάν είναι έτσι τα πράγματα, τότε η κυβέρνηση εμφανίζεται ανακόλουθη λόγων και πράξεων. Ως γνωστόν, οι αρμόδιοι υπουργοί επανειλημμένως ανέφεραν ότι τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, που βρίσκονται στα νησιά και στέλνονται στην Ουκρανία, θα αντικατασταθούν από ισάριθμα (100) γερμανικά ΤΟΜΑ, Marder.

Βουλή: Μισόλογα του υπουργού Άμυνας για τα τεθωρακισμένα

Εφόσον ευσταθούν οι καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ, τι μεσολάβησε και η κυβέρνηση ανακρούει πρύμνα; Οφείλεται, άραγε, στις επικοινωνιακές «πιέσεις» της Τουρκίας, η οποία διαμαρτύρεται ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά στο Αιγαίο και ζητάει -άκουσον, άκουσον- την αποστρατιωτικοποίησή τους; Πρόσφατα, μάλιστα, η Άγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από drones, όπου φαίνεται να ξεφορτώνονται σε ελληνικά νησιά αμερικανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφορά Προσωπικού (ΤΟΜΠ), που δόθηκαν στην Ελλάδα. Συνοδεύονταν, δε, από «καταγγελίες» περί «στρατιωτικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Στο σχετικό υλικό από τουρκικά UAV, διακρίνεται αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) να μεταφέρει στη Λέσβο και τη Σάμο στρατιωτικά οχήματα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Οι Τούρκοι μας κατασκοπεύουν και μας το δείχνουν και με φωτογραφίες!!!

Άραγε, άλλαξε κάτι στη στάση της κυβέρνησης ως προς τη θωράκιση των ελληνικών νησιών; Το υπουργείο Άμυνας καλείται να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές εξηγήσεις. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σήμερα εκδηλώθηκε μια «επίθεση φιλίας» ένθεν κακείθεν των παραλίων του Αιγαίου, με αφορμή έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, στο ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία, με αποτέλεσμα 41 θύματα. Μια κίνηση που παραπέμπει στην παλαιότερη «διπλωματία των σεισμών». Ο πρωθυπουργός ανήρτησε μήνυμα στο twitter, όπως το ίδιο έκαναν η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία ευχαρίστησε την Ελλάδα.

Ελαφρά ΤΟΜΠ, αντί ΤΟΜΑ

Στην ανακοίνωσή του, ο Γ. Τσίπρας αναφέρει τα εξής: «Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει καμιά διαφορά αν το εκρηκτικό βλήμα των 75 χιλ. και βεληνεκές 4500 μ. των ΒΜΡ 1 αντικατασταθεί με βολίδα των 12,7 χιλ., δηλαδή την κοινή σφαίρα, με βεληνεκές 1100 μέτρα. Επίσης, τα ΤΟΜΑ που «είχαν προβλήματα συντήρησης στα νησιά» κατά το υπουργείο, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επισκευαστούν άμεσα και να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία…

Τελικώς τα Marder θα βρεθούν στη Β. Ελλάδα και αντί των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), ΒΜΡ 1, στα νησιά θα βρεθούν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Αναγνωριστικά Οχήματα. Αυτό επιβεβαίωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή χθες».

Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα νησιά «αποψιλώνονται» από τα ΤΟΜΑ, ΒΜΡ 1, σε αυτά θα αναπτυχθούν μόνο τα αμερικανικά Μ-113, τα οποία είναι ελαφρά ΤΟΜΠ, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα ΤΟΜΑ, όπως το παλαιού τύπου, BMP1, που είχε λάβει η Ελλάδα στη δεκαετία του 1990 από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας, ή τα πιο σύγχρονα γερμανικά, Marder.

Πιέσεις για την Ουκρανία

Και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Στο επίμονο ερώτημα αν ήταν έτσι κι αλλιώς στους σχεδιασμούς των Ενόπλων Δυνάμεων η αντικατάσταση ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ στα νησιά, απάντηση δε λάβαμε. Όπως δε λάβαμε απάντηση και στο συναφές ερώτημα αν η αντικατάσταση-υποβάθμιση αυτή γίνεται διότι προτεραιότητα ήταν η αποστολή των ΒΜΡ1 στην Ουκρανία και όχι οι αμυντικές μας ανάγκες.

Ο ΥΠΕΘΑ ισχυρίστηκε ότι για την τοποθέτηση των γερμανικών Marder στη Β. Ελλάδα και των ΤΟΜΠ και Αναγνωριστικών στα νησιά, ακολουθούν εισηγήσεις των Επιτελείων τις οποίες «βρίσκουν λογικές».

Μόνο που το ερώτημα παραμένει: αν δεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, και αν δεν είχε ληφθεί η απόφαση αποστολής εκεί των ΒΜΡ1, θα εισηγούνταν τα Επιτελεία την αντικατάσταση-υποβάθμιση των ΤΟΜΑ με ΤΟΜΠ στα νησιά, ακόμη κι αν υπήρχε η δυνατότητα δωρεάν ανταλλαγής των ΒΜΡ 1 με τα Marder; Η απάντηση για κάθε νοήμονα στρατιωτικό είναι προφανέστατα όχι.

Συνεπώς, υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στην απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να συναινέσει στις επιλογές του Μαξίμου και τη δέσμευσή του προς τρίτους».

Με…δόσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, αφήνει να εννοηθεί ότι, πίσω από την «ανταλλαγή» BMP με Marder, υποκρύπτονται υπόγειες διεργασίες για νέες εξοπλιστικές αγορές της Ελλάδας από τη Γερμανία. Αναλυτικότερα, αναφέρει:

«Προς επίρρωση της προτεραιότητας που έχουν οι δεσμεύσεις του Μαξίμου προς τρίτους έναντι των αναγκών της χώρας, και το θέμα του «χρονισμού» πάει περίπατο. Τα Marder θα μας έρχονται κατά δόσεις αφού φύγουν τα ΒΜΡ 1. Και δεν υπολογίζουμε τον απαιτούμενο χρόνο εκπαίδευσης.

Έτσι, ενώ ο ίδιος ο ΥΠΕΘΑ θεωρούσε τον Ιούνιο «ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού αυτής της ανταλλαγής» προκειμένου να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, χθες παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει «κάποια απόκλιση στο χρονισμό».

Είναι τόσο υψηλή προτεραιότητα η αποστολή των ΒΜΡ1 στην Ουκρανία που το Μαξίμου και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν ούτε καν το «ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του χρονισμού». Έστω και για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας…

Τέλος, σχετικά με την πληροφορία που παρέχει η Rheinmetall στην επίσημη ιστοσελίδα της (και αυτό το πληροφορούμαστε από το εξωτερικό), ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα παραλάβει 100 και όχι μόνο τα 40 Marder της ανταλλαγής, πληροφορία που επιβεβαίωσε ο ΥΠΕΘΑ, εκκρεμεί το ερώτημα αν τα 40 «δωρεάν» είναι το τυράκι για τα υπόλοιπα 60 που δε θα είναι δωρεάν – οχήματα θυμίζουμε 40ετίας- ή αν όλα μαζί τα 100 θα είναι το τυράκι για μια νέα μεγάλη αγορά αμφίβολης αναγκαιότητας αλλά γερμανικής προέλευσης».

πηγή

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood