Προϋπολογισμός 2024 | Δημοσιονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία

Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά.
w15-125233w1370246w1793204w21150212w0781351mt

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2024 που προβλέπει μόνιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, και ο οποίος θα τεθεί προς ψήφιση στις 16 Δεκεμβρίου.

Τα 5 βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού: 

  1. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και το 2024 είναι η άσκηση μιας αναπτυξιακής και παράλληλα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, με:
  • αυξήσεις στους µισθούς των δημοσίων υπαλλήλων,
  • άρση του παγώματος των τριετιών στους µμισθωτούς,
  • αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά,
  • αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023,
  • νέα αύξηση (+3%) των συντάξεων από 1/1/2024. 
  1. H ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, ξεπερνώντας πολλές φορές τις προβλέψεις. Χαρακτηριστικά, το 2023 η Ελλάδα:
  • απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από σειρά διεθνών οίκων αξιολόγησης,
  • σημείωσε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,4%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • κατέγραψε μείωση της ανεργίας (αναµένεται να µειωθεί σε 11,2% από 12,4%),
  • πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος,
  • πέτυχε να μειώσει το δημόσιο χρέους της ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις συμπυκνώνονται στο ότι χωρίς να αυξηθούν οι φόροι σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 9,1%

  1. “Το 2024 θα προχωρήσουμε με τη βασική συνταγή”, τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και πρόσθεσε: “Θα επιδιώξουμε δηλαδή να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα με τις αναπτυξιακές πολιτικές, την κοινωνική ευαισθησία στην πράξη. Ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τη φετινή χρονιά, χαμηλότερο πληθωρισμό, ακόμα μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, και πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης. Σημειώνω ότι όλα αυτά θα επιτευχθούν μένοντας απολύτως προσηλωμένοι στον στόχο για ακόμα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με φέτος (2,1%)”. 
  2. Ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις για τις επενδύσεις. “Φέτος είχαμε μια αύξηση των επενδύσεων κατά 7,1%, ενώ το 2024 προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού μια αύξηση κατά 15,1%”, επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε: “Αυτό θα επιτευχθεί με έναν συνδυασμό ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των αυξημένων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης”. 
  3. Μόνιμες φοροελαφρύνσεις με 7 διαφορετικούς τρόπους:
  • Μονιμοποίηση µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια & σχολές χορού, κινηματογράφους, και αγαθά σχετιζόμενα µε τη δημόσια υγεία (305 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισµό, πυρκαγιά και πλημμύρες  (26 εκατ. ευρώ για το 2024).
  • Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά (135 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (21 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα (7 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων, από 0,5% σε 0,2% (22 εκατ. ευρώ ετησίως).
  • Κατάργηση παρακράτησης 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

“Πέραν της μονιμοποίησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%), την ίδια στιγμή επεκτείνουμε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για το α΄ εξάμηνο του 2024 σε καφέ και ταξί, ενώ επαναφέρουμε στην προηγούμενη κατάσταση τον ΦΠΑ μόνο για τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά”, συμπλήρωσε ο Υπουργός και υπογράμμισε ακόμη:

“Παράλληλη όμως στόχευσή μας για το 2024, είναι η περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής:  

  • ήδη το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το κράτος από την είσπραξη του ΦΠΑ, έχουν περιοριστεί από το 23% το 2018 στο 15% φέτος. Στόχος είναι να περιοριστεί περισσότερο το κενό αυτό και να φτάσουμε στο 9% το 2026.
  • Εν τω μεταξύ προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: σύνδεση των POS  με τις ταμειακές μηχανές τους πρώτους μήνες του 2024, υποχρεωτικότητα του συστήματος my Data, γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέτρα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, και νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες”.

Σημαντική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Συγκεκριμένα για την Υγεία θα υπάρξει αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, συνολικού ποσού 481 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και μια αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, της τάξεως των 255 εκατ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια πολιτική η οποία θα συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Την αποτελεσματικότητα με τη δικαιοσύνη. Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά”.

πηγή φωτό

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood