Πρίνος Καβάλας: Μυρίζει μπαρούτι και υδρόθειο! ΜΑΤ με κρότου-λάμψης κατά εργαζομένων!

Το σωματείο των εργαζομένων στην Energean Oil καταγγέλλει ότι η εταιρεία σχεδιάζει δεκάδες απολύσεις, ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες ακόμη και με κίνδυνο ζωής.
image (9)

Αναβρασμός και αγανάκτηση επικρατούν από τα ξημερώματα σήμερα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Energean Oil στην Καβάλα, όπου μεγάλη αστυνομική δύναμη ΜΑΤ κλήθηκε από…τη Θεσσαλονίκη (!) για να απομακρύνει ακόμη και με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης τους εργαζόμενους που προχώρησαν σε κατάληψη γαντζωμένοι και σε πύργο υψηλής επικινδυνότητας.

Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει ότι η εταιρεία σχεδιάζει δεκάδες απολύσεις, ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες ακόμη και με κίνδυνο ζωής.

Ο πρόεδρος του σωματείου Μανώλης Κελαηδάκης τόνισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος απόλυσης 80 εργαζομένων από τους 240, και πρόσθεσε ότι παρά τις υποσχέσεις για λύση στα προβλήματα, «οι υπεύθυνοι επέλεξαν να φέρουν σήμερα τα ΜΑΤ».

Στις 7 μ.μ. συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Πρίνος Καβάλας: Μυρίζει μπαρούτι και υδρόθειο! ΜΑΤ με κρότου-λάμψης κατά εργαζομένων!

  • ΟΧΒΕ: “Ωμή επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων”

Σε “απερίφραστη καταδίκη της αστυνομικής επιχείρησης σε βάρος των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας και του δίκαιου αγώνα τους”, προχώρησε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ), απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από τον Πρίνο”, και τονίζοντας: “Οι εργαζόμενοι δίνουν έναν εμβληματικό αγώνα απέναντι στις πρωτοφανείς πρακτικές της Energean Οil που μεθοδεύει την καταστρατήγηση θεμελιωδών κανόνων ασφάλειας του εργοστασίου και την εγκαθίδρυση εργασιακών σχέσεων γαλέρας. Η διοίκηση της εταιρείας με όχημα ένα σχέδιο νοσηρότητας και όχι εξυγίανσης όπως προβοκατόρικα το αποκαλεί, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς με απολύσεις, εκτεταμένη εργολαβοποίηση, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων. Στην ίδια κατεύθυνση ανάλγητης συρρίκνωσης, δεν διστάζει να βάλλει τα σημαντικότατα ζητήματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων και περιβαλλοντικής προστασίας. Οι προσπάθειές τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους ακόμη και με ψευδομηνύσεις έχουν πέσει στο κενό. Η κινητοποίηση της Περιφρούρησης της Ασφαλούς Λειτουργίας από τους εργαζόμενους και το Σωματείο, μια δυναμική δράση απόλυτης υπευθυνότητας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η σημερινή ωμή επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να καταστείλουν με βίαιο τρόπο και προσαγωγές τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, είναι μια ακόμη επίδειξη διασυνδέσεων και αυταρχισμού από την εργοδοσία, αποτελεί όμως ξεκάθαρη απόδειξη ενοχής και αδυναμίας. Η εργασιακή δικαιοσύνη δεν θωρακίζεται με κατά παραγγελία αστυνομικές επιχειρήσεις. Το φρόνημα των εργαζομένων δεν κάμπτεται. Όσοι χωρίς αναστολή αποφασίζουν την καταστολή, είναι υπόλογοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τους εργαζόμενους και το Συνδικαλιστικό Κίνημα. ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ“.

Πρίνος Καβάλας: Μυρίζει μπαρούτι και υδρόθειο! ΜΑΤ με κρότου-λάμψης κατά εργαζομένων!

  • Κ. Σιμιτσής: “Έχουμε όλοι αισθανθεί στα ρουθούνια μας έντονη μυρωδιά κάτι σαν υδρόθειο και δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να ανησυχούμε”

Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, τόνισε: “Η επέμβαση των ΜΑΤ που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη απέτυχε μιας και δεν επετεύχθη ο στόχος που ήταν το τέλος της κατάληψης. Είμαστε από το πρωί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς, εδώ, δεν μας επιτρέπεται η είσοδος στον δρόμο προς το εργοστάσιο, είναι αποκλεισμένη η περιοχή, και όλοι εμείς εδώ, η βουλευτής της Καβάλας, ο Δήμαρχος, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι θεσμών, προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την Αστυνομία μιας και δεν πρόκειται για ένα απλό εργοστάσιο, υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι ασφαλείας για όλη την Καβάλα, και έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που συνεχίζουν την κατάληψη σε πύργο του εργοστασίου, μάθαμε για χειροβομβίδα κρότου λάμψης, και όλο αυτό το τεταμένο σκηνικό μας ανησυχεί γιατί οι επικεφαλής αστυνομικοί δεν απαντούν στις κλήσεις μας προκειμένου να αναλάβουμε μεσολαβητικό ρόλο. Δεν χρειάζεται να δοθεί λύση με σιδεροδέσμιους εργαζομένους να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στην Εισαγγελία. Η επιβολή του νόμου μπορεί να γίνει και με άλλα ηπιότερα μέσα και με διάλογο. Επίσης τις τελευταίες ώρες έχουμε όλοι αισθανθεί στα ρουθούνια μας έντονη μυρωδιά κάτι σαν υδρόθειο και δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να ανησυχούμε“.

Πρίνος Καβάλας: Μυρίζει μπαρούτι και υδρόθειο! ΜΑΤ με κρότου-λάμψης κατά εργαζομένων!

  • ΓΣΕΕ: “Ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση”

Έντονα διαμαρτύρεται και η ΓΣΕΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της: “Μια ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας. H ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, οι οποίοι μαζί με το Σωματείο τους δίνουν εδώ και καιρό τον δικό τους αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων. Oι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα αφού όπως έχει τονίσει και το Σωματείο των Εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Επιστολή με σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της επιχείρησης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η Συνομοσπονδία ζητά από τη Διοίκηση της εταιρείας Εnergean να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Εξάλλου ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛΑΣ. για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας”.

Πρίνος Καβάλας: Μυρίζει μπαρούτι και υδρόθειο! ΜΑΤ με κρότου-λάμψης κατά εργαζομένων!

  • Σφοδρό κατηγορώ κατά Energean και Κυβέρνησης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας

Δριμύτατη είναι και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας που σε ανακοίνωσή της τονίζει: “Σήμερα τα ξημερώματα με εντολή της εταιρίας και της κυβέρνησης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ έκοψαν την περίφραξη και εισέβαλαν μέσα στο εργοστάσιο των Πετρελαίων Καβάλας, με σκοπό να καταστείλουν την περιφρούρηση των εργαζομένων για ασφαλή λειτουργία, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ιδιαίτερα ανασφαλείς συνθήκες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, κατά την διάρκεια της επέμβασης, τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης με αποτέλεσμα την εκδήλωση φωτιάς σε μετασχηματιστή. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αυτήν την στιγμή περικυκλωμένοι εντός του εργοστασίου σε πύργο υψηλής επικινδυνότητας. Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Αυτή η εγκληματική επέμβαση βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη θύματα. Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, μέσω του Προέδρου, βρίσκεται ήδη στην Καβάλα και σε συνεχή επικοινωνία με το Σωματείο και τους νομικούς μας συμβούλους, για την στήριξη του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στην καταστολή. Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και την Εταιρεία Ενεργειακή για την απαράδεκτη και αισχρή απόπειρα καταστολής και φίμωσης των εργαζομένων, που εδώ και μήνες αντιστέκονται στα σχέδια της εργοδοσίας για να επιβάλει καθεστώς γαλέρας με απολύσεις, μηνύσεις, απειλές, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία, σταμάτημα της λειτουργίας του εργοστασίου, βάζοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφαλή του λειτουργία. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ. ΕΞΩ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ”.

Πρίνος Καβάλας: Μυρίζει μπαρούτι και υδρόθειο! ΜΑΤ με κρότου-λάμψης κατά εργαζομένων!

  • Τι υποστηρίζει η Energean Oil 

Από την πλευρά της η Energean Oil σε δελτίο Τύπου εξέδωσε αναφέρει: “Με την παρέμβαση της Αστυνομίας έπειτα από ενημέρωση και των εισαγγελικών αρχών της Καβάλας, έληξε το πρωί της Τρίτης η κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πρίνου από μέλη του Σωματείου των εργαζομένων, και η διοίκηση της Energean έχει εγκατασταθεί πλέον στα γραφεία της. Η εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα των ζητημάτων ασφαλείας που έχουν προκύψει όλο αυτό το διάστημα λόγω της κατάληψης και την έλλειψη διοικητικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις, και έπειτα από επανειλημμένες, άκαρπες εκκλήσεις της διοίκησης για τερματισμό της παρανομίας. Η εγκατάσταση εξακολουθεί να περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας, ενώ η  διοίκηση της εταιρείας προβαίνει ήδη στον απαραίτητο έλεγχο των εγκαταστάσεων και στη διαπίστωση τυχόν δολιοφθορών προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας. Στόχος παραμένει πάντα η επανέναρξη της παραγωγής υπό ασφαλείς συνθήκες, καθώς και των προγραμματισμένων επενδύσεων το συντομότερο δυνατό, και φυσικά, μετά από την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της ελληνικής Πολιτείας και τον ανεξάρτητο νηογνώμονα. Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους όλους αυτό το διάστημα παρανόμησαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος. Ομάδα μελών του Σωματείου παραμένει συγκεντρωμένη σε πύργο της εγκατάστασης παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της διοίκησης και της αστυνομικής δύναμης να αποχωρήσουν. Η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους εργαζόμενους στον Πρίνο να απέχουν από οποιαδήποτε έκνομη πράξη, να απομονώσουν και να αναφέρουν κάθε παράνομη ή και προβοκατόρικη ενέργεια που τυχόν διαπιστώσουν, καθώς και να συνεργαστούν για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον Πρίνο. Μια νέα εποχή που θα αναδείξει και πάλι τον Πρίνο σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα πρότυπο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. Μια νέα εποχή επενδύσεων, απασχόλησης, εξέλιξης και ανάπτυξης, προς όφελος της εταιρείας και των εργαζομένων της, της τοπικής κοινωνίας και της Ελλάδας μας”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood