Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, για ανοίξουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και να επιτραπεί, δίχως περιορισμούς, η είσοδος στη χώρα μας τουριστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αντίθετα, δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα, δηλαδή εντός του μήνα Ιουνίου, το άνοιγμα των συνόρων σε Τούρκους τουρίστες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο συνοδευόταν από μια λίστα με 29 χώρες, από τις οποίες η χώρα μας θα δέχεται τουρίστες αρχής γενομένης από τις 15 Ιουνίου. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε έλευση τουριστών με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρίς να κάνει ειδική μνεία στον οδικό τουρισμό. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το άνοιγμα των συνόρων αφορά και τα χερσαία σύνορα, κάτι εξάλλου που προαναγγέλθηκε προ διημέρου, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τα άλλα, το Υπουργείο Τουρισμού σημειώνει πως η λίστα με τις 29 χώρες, στις οποίες η χώρα μας ανάβει «πράσινο φως», διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σημειώνεται ότι στους επισκέπτες από τις συγκεκριμένες 29 χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις άλλες χώρες θα εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες, που περιλαμβάνουν την 14ημερη υποχρεωτική κατ’ οίκον παραμονή με την είσοδο στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, η λίστα των 29 χωρών είναι η ακόλουθη:

Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Σημειώνεται ότι, όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο, η παραπάνω λίστα θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου και θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.