“Πραξικοπηματική” επιβολή του διαγωνισμού PISA στην Κομοτηνή

Για "αυταρχισμό, εκφοβισμούς, και αντιπαιδαγωγικές πρακτικές", καταγγέλλει την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, καθώς και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, "Οι Τρεις Ιεράρχες", αναφορικά με τη μη σύννομη επιβολή διενέργειας του διαγωνισμού PISA ο οποίος όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, "αποτελεί κρίκο στο πλέγμα της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και στη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς".
Screenshot_745

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών:

“Ο διαγωνισμός της PISA αποτελεί κρίκο στο πλέγμα της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών στην κατεύθυνση υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου όπως αυτή αποτυπώνεται στις οδηγίες και τις αποφάσεις Ε.Ε. και Ο.Ο.Σ.Α., όπως αυτή υλοποιείται από την πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ. και των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδηγούν στη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς.

"Πραξικοπηματική" επιβολή του διαγωνισμού PISA στην Κομοτηνή

Στα δημοτικά σχολεία ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στη Στ΄ Δημοτικού. Για τη φετινή πιλοτική εφαρμογή είχε επιλεγεί από τη Ροδόπη το Δημοτικό σχολείο Κοσμίου και αυτό βεβαίως ήταν γνωστό σε όλη την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Δ.Ο.Ε. και η Ο.Λ.Μ.Ε. ως διαμαρτυρία κήρυξαν 4ωρη στάση εργασίας την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού (10/5). Με τον γνωστό αυταρχικό τρόπο και αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, το Υπουργείο Παιδείας έσυρε στα δικαστήρια τη στάση εργασίας και την κήρυξε παράνομη για να εμποδίσει την αντίδραση του κόσμου της εκπαίδευσης. Ωστόσο, την ίδια ημέρα αργότερα, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέα στάση εργασίας τις ίδιες ώρες για την προάσπιση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς να απεργήσουν την ημέρα του διαγωνισμού. Τότε λοιπόν ξεκίνησε επιχείρηση τρομοκράτησης. Ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΑΙ.Θ. κ. Κόπτσης εξέδωσε εγκύκλιο με πλήθος απειλών και τρομοκρατικών ψευδών όπως μας έχει συνηθίσει δύο χρόνια τώρα για να εκφοβίσει τους/τις εκπαιδευτικούς να μην απεργήσουν! Το νήμα παρέλαβε το ανά τόπους πολιτικό προσωπικό τη διοικητικής ιεραρχίας σε ρόλο μεταφορέα του μηνύματος της εγκυκλίου σε πιθανούς/ες απεργούς!

  • Να τι έγινε στον τόπο μας:

Ο Σύλλογός μας είχε προβεί σε αναλυτική και συνεχή ενημέρωση των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου, σε παρακολούθηση των εξελίξεων. Με τεράστια έκπληξη και οργή ειδοποιηθήκαμε πως το βράδυ της 9ης Μάη γινόταν από την εκπαιδευτική διοικητική ιεραρχία προσπάθεια μέσω προσωπικών τηλεφωνημάτων να «συνετιστούν» οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου και να μην απεργήσουν. Δηλαδή, εκτός ωραρίου, βράδυ, ενοχλούνταν και εμμέσως εκφοβίζονταν με χρήση του εγγράφου Κόπτση οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να πειστούν να σκύψουν το κεφάλι και να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική χωρίς διαμαρτυρία. Ο Σύλλογός μας τους διαβεβαίωσε πως είναι ασφαλείς και έδωσε ραντεβού στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου στις 8 το πρωί για τη στήριξη της απεργίας. Στις 10 Μαΐου η συντριπτική πλειοψηφία εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου επέλεξε τον δρόμο της απεργίας και του αγώνα και μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας παρέμειναν έξω από το σχολείο. Διαπιστώσαμε, επίσης, πως μόνο ένας μαθητής της Στ΄ τάξης είχε εμφανιστεί, και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού συνολικά από τις άλλες τάξεις. Ο διαγωνισμός της PISA φάνηκε πως είχε ακυρωθεί. Αλλά ο κατήφορος του Υπουργείου και της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης δεν σταμάτησε εδώ. Είχε παράνομη και αντιπαιδαγωγική συνέχεια! Βλέποντας η Διεύθυνση πως το «σχέδιο» στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου απέτυχε τελείως, μεθόδευσε την ξαφνική και εν κρυπτώ πραγματοποίηση του διαγωνισμού στο Στ΄2 τμήμα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Με εντολή από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο τέλος της 3ης διδακτικής ώρας, η διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου διέκοψε το μάθημα, ανακοίνωσε στα παιδιά πως θα γράψουν γλώσσα και μαθηματικά, και ο διαγωνισμός επιβλήθηκε και ξεκίνησε περίπου στις 11:00. Δηλαδή εν αγνοία των γονέων (στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου είχαν ενημερωθεί – ίσως και για αυτό δεν εμφανίστηκαν μαθητές στο σχολείο!), απροετοίμαστοι μαθητές και μαθήτριες υποχρεώθηκαν σε πανελλήνιο πιλοτικό διαγωνισμό σε γλώσσα και μαθηματικά που προβλέπει και τη συμπλήρωση (έστω και ανωνυμοποιημένων αλλά πάντως δυνατό να ταυτοποιηθούν) οικογενειακών δημογραφικών και άλλων προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, ούτε το πρόγραμμα του ίδιου του διαγωνισμού δεν τηρήθηκε, καθώς οι μαθητές/τριες υποχρεώθηκαν σε εξαντλητικό ρυθμό απαντήσεων προκειμένου να προλάβουν να απαντήσουν τα ίδια θέματα σε πολύ λιγότερο χρόνο (ο διαγωνισμός κανονικά ξεκινούσε στις 09:00!). Σημειώνουμε πως η Υπουργική Απόφαση διεξαγωγής προβλέπει μεν την αλλαγή σχολείου, αλλά τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν – η ίδια η μεταφορά σχολείου δεν ήταν σύννομη.

"Πραξικοπηματική" επιβολή του διαγωνισμού PISA στην Κομοτηνή

  • Παράβαση κάθε παιδαγωγικής αρχής και πρακτικής

Η αντιδημοκρατική και αυταρχική εκτροπή που επιφέρει στην εκπαίδευση η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το κατά τόπους πολιτικό της προσωπικό, έχει φτάσει πλέον όχι απλά σε μη ανεκτά, αλλά σε επικίνδυνα επίπεδα για τα παιδιά. Κατά παράβαση κάθε παιδαγωγικής αρχής και πρακτικής, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος, παιδιά υποχρεώνονται να γίνουν αντικείμενα πειραματικής διαδικασίας (ο διαγωνισμός είναι πιλοτικός), ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται πως υλοποιήθηκε τάχα η επιλογή της και να μπορεί να προχωρήσει στα επόμενα βήματα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με πρακτικές τρομοκρατίας, επιβολής, και αυταρχισμού, αδιαφορούν τόσο για την άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο και για τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών.

Είναι αποφασισμένοι/ες να εκμεταλλευτούν ακόμα και παιδιά προκειμένου να εκπληρώσουν τον στόχο τους που είναι η κατηγοριοποίηση και κατάταξη σχολείων, εκπαιδευτικών και παιδιών ως εργαλείο για την μετατροπή του δημόσιου δωρεάν σχολείου σε επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς.

Ο Σύλλογός μας:

  • Καταγγέλλει τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ως υπεύθυνη για όλα τα προαναφερθέντα σε τοπικό επίπεδο, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που έχει παραβεί παιδαγωγικές και δημοκρατικές αρχές λειτουργίας των σχολείων.
  • Αποφασίζει να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση όλων των Συλλόγων Γονέων και να υπερασπίσει με κάθε τρόπο τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.
  • Επιφυλάσσεται για χρήση κάθε άλλου νόμιμου μέσου”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood