Τα κατάλοιπα ενός ορθογώνιου πύργου του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, που βρίσκονται σε εξέλιξη επί της οδού Θεμ. Σοφούλη.

Η αποκάλυψη έγινε στο σημείο απέναντι από τη “Λέσχη Κομοτηναίων” και σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Και το ερώτημα που γεννάται είναι πως θα γίνεται η διέλευση των οχημάτων.

Οι αρχαιολόγοι, λοιπόν, θα τοποθετήσουν κατ΄αρχήν προστατευτικό γεωΰφασμα πάνω στα ευρήματα. Ακολούθως θα δημιουργήσουν το αποτύπωμά τους στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια, με ποταμίσιες κροκάλες διαφόρων μεγεθών, θηραϊκή γη, ποταμίσια αδρανή και κεραμικό θραυστό. Τα ευρήματα δηλαδή δεν θα είναι ορατά. Ορατό θα είναι το αποτύπωμά τους, επί του οποίου θα γίνεται η διέλευση των οχημάτων. Η υπόλοιπη οδός θα κυβοστρωθεί με μπεζ κυβόλιθο και τα πεζοδρόμια με βοτσαλωτό δάπεδο. Θα βλέπουμε δηλαδή στο συγκεκριμένο σημείο την κάτοψη-περίγραμμα του πύργου, λόγω του διαφορετικού υλικού σε σχέση με τον υπόλοιπο δρόμο. Εννοείται οτι στο σημείο θα απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση οχημάτων, ενώ υπάρχει και η άποψη να πεζοδρομηθεί, κάτι που εκτιμάται οτι κάποια στιγμή θα γίνει αναγκαστικά.