“Πολύ ευχάριστο γεγονός”, χαρακτηρίζει ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Θεοφάνης Μαλκίδης την ένταξη της Θρακιώτικης φορεσιάς στην Προεδρική Φρουρά (πρόκειται μάλιστα μόλις για την έκτη παραδοσιακή φορεσιά που συμπεριλαμβάνεται στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς), ευχόμενος ωστόσο ταυτόχρονα “να αποτελέσει αφορμή για να ξαναδεί η Ελληνική Δημοκρατία μια παραμελημένη περιοχή της η οποία ταυτόχρονα αμφισβητείται, πολλές φορές με προκλητικό τρόπο από μια γειτονική χώρα”.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του στο inkomotini.news, ο κ. Μαλκίδης τονίζει:

Η Θράκη, μετά την ένταξη της φορεσιάς της στην Προεδρική Φρουρά, παραμένει ανάμεσα στον τουρκικό εθνικισμό και την ελλαδική αδιαφορία.

Η Θράκη έχει μείνει έξω από τους κρατικούς προγραμματισμούς που είχαν σχέση με την ανάπτυξή της, με αποτέλεσμα να αποτελεί μία από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.

Ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.

Παράλληλα, στο πολιτικό πεδίο, η στάση της Ελλάδας απέναντι στη Θράκη θα επηρεαστεί σημαντικά, καθοριστικά στη συνέχεια, είτε με την πίεση για αλλαγή από μουσουλμανικών σε τουρκικών, του χαρακτηρισμού των μειονοτήτων, είτε με τα μορφωτικά πρωτόκολλα, είτε με την ανοχή στον ρόλο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και τη δημιουργία κλίματος έντασης στην περιοχή.

Η ένταξη της Θρακικής φορεσιάς στην Προεδρική Φρουρά είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και εύχομαι να αποτελέσει αφορμή για να ξαναδεί η Ελληνική Δημοκρατία μια παραμελημένη περιοχή της η οποία ταυτόχρονα αμφισβητείται, πολλές φορές με προκλητικό τρόπο από μια γειτονική χώρα.

Είναι βέβαιο και προφανές πως δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε η τουρκική εθνικιστική πρόκληση – η οποία έχει άμεση επίπτωση στις μουσουλμανικές μειονότητες – πόσο μάλλον δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδιαφορία της Ελλάδας για τον κρίσιμο και ζωτικής σημασίας χώρο της Θράκης“.