Το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας παρακολουθεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Μέσα στο ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο της πανδημίας, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα δωρεάν χρήσης διεθνούς πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, η οποία καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλαδή 1.600.000 μαθητών και εκπαιδευτικών. Παρά τα όποια τεχνικά προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν αρχικά και ορισμένα εκ των οποίων αφορούσαν σε πανευρωπαϊκή βλάβη, την περασμένη μόνο εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 94.000.000 λεπτά μαθήματος, με κάθε ώρα να διαρκεί κατά μέσο όρο 40-45 λεπτά.

Φυσικά ο συντονισμός ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν ήταν απλή υπόθεση.

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη, όταν και υλοποιούνταν 40.000 ψηφιακές τάξεις την ημέρα με έως και 700.000 συμμετοχές μαθητών ημερησίως, φτάσαμε σε 300.000 ψηφιακές τάξεις και 6.000.000 συμμετοχές (αθροιστικά) μαθητών το διάστημα που διανύουμε.

Διοργανώθηκαν επιμορφωτικά προγράμματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας για το σύνολο των εκπαιδευτικών, ενώ και τα σχολεία εξοπλίστηκαν με τεχνολογικό υλικό, δηλαδή πάνω από 93.000 φορητές συσκευές. Προβλέφθηκε, μάλιστα, ο δανεισμός tablet και laptop σε μαθητές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Ακόμη, η χώρα μας, είναι από τις ελάχιστες παγκοσμίως που κατάφερε να εξασφαλίσει το περίφημο zero-rating, δηλαδή μηδενική χρέωση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, καθώς και μηδενική χρέωση για την dial-in πρόσβαση μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου.

5.000% αύξηση συμμετοχής στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά αναφορικά και με την ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. Σε έναν χρόνο οι εγγεγραμμένοι μαθητές στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο αυξήθηκαν από 81.500 το 2019, σε 1.400.000 τον Οκτώβριο του 2020. Την ίδια ώρα οι εγγεγραμμένοι μαθητές και καθηγητές στα e-class της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ανήλθαν σε 900.000 μαθητές και 140.000 εκπαιδευτικούς, αντίστοιχα.

Δύσκολη εξίσωση η τηλεκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη

Η πρόκληση της εξακολούθησης της εκπαίδευσης εν μέσω lockdown, είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών κρατών. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο βαθμός χρήσης της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, και δεν υπάρχουν ομοιόμορφοι κανόνες σε εθνικό επίπεδο για το αν και κατά πόσο τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν σε καθολική, σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Γερμανία: Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt τόνιζε την ολιγωρία των σχολικών συγκροτημάτων στην προμήθεια laptop για τους μαθητές, με μόλις το 14% να έχουν πρόσβαση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Την ίδια ώρα, η έρευνα που επικαλείται το γερμανικό δημοσίευμα, έδειχνε πως οι εκπαιδευτικοί ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι για την τηλεκπαίδευση σε ποσοστό 63%.

Μεγάλη Βρετανία: Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, 2.000.000 μαθητές δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ μόνο το 7% αυτών παρακολουθούσε μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Αυστρία: Οι εκπαιδευτικοί έχουν την υποχρέωση χρήσης πλατφορμών ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, αλλά η σύγχρονη τηλεκπαίδευση δεν χρησιμοποιείται καθολικά.

Βουλγαρία: Μια από τις λίγες άλλες χώρες όπου φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υλοποιείται υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση με πλήρες ωράριο (08:00-14:00) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι η Βουλγαρία.

πηγή: iefimerida.gr

επιμέλεια: inkomotini.news