• Συνεχίζει τη σημαντική κοινωνική συνεισφορά της η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης.

Κάλυψη 9ου Αγώνα Οχυρού Νυμφαίας

Με 25 εθελοντές η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης κάλυψε τον 9ο αγώνα Οχυρού Νυμφαίας – μια απαιτητική διοργάνωση – η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του Συλλόγου Rodopi Runners, με την υποστήριξη του Στρατού, και περιελάμβανε δύο αγώνες τρεξίματος, 30 και 10 χιλιομέτρων, μέσα στο βουνό – υπέροχο σε φυσικό κάλλος αλλά και πολύ απαιτητικό, με δύσβατα μονοπάτια και υψομετρικές διαφορές – με αφετηρία και τερματισμό μέσα στο ιστορικό Οχυρό της Νυμφαίας.

Συνολικά συμμετείχαν 360 αθλητές από όλη την Ελλάδα, και περίπου 680 συνοδοί, οι οποίοι έγιναν κοινωνοί της φυσικής ομορφιάς αλλά και της τοπικής ιστορίας της Ροδόπης. Η συμβολή των Διασωστών ήταν καταλυτική, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων χρειάστηκε να επέμβουν σε αρκετά περιστατικά, όπως διαστρέμματα, εκδορές, πτώσεις, κράμπες και αποπροσανατολισμούς αθλητών.

Οι εθελοντές συγκρότησαν τρεις πεζοπόρες ομάδες στα δύο πιο δύσκολα τμήματα της διαδρομής, με την πρώτη να τοποθετείται παράλληλα της συνοριογραμμής Ελλάδας-Βουλγαρίας αφού λόγω της πυκνής ομίχλης υπήρχε κίνδυνος αποπροσανατολισμού των αθλητών, και τις άλλες δύο να βρίσκονται στα τελευταία έξι χιλιόμετρα της απόστασης στα οποία δεν υπήρχε πρόσβαση με αυτοκίνητο, για να αντιμετωπιστεί άμεσα κάποιο πιθανό περιστατικό.

Παράλληλα η ΕΟΔ Ροδόπης σχημάτισε τέσσερις σταθερές ομάδες στα σημεία ανεφοδιασμού και στον τερματισμό, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την άψογη διεξαγωγή των Αγώνων. Νικητές, στον αγώνα 30 χιλιομέτρων, αναδείχθηκαν, στους άντρες γενικής σειράς ο Κωνσταντίνος Σιωπίδης και στις γυναίκες η Εμινέ Σαρισού-Δημητριάδη, ενώ στη διαδρομή των 10 χιλιομέτρων, στους άντρες γενικής σειράς ο Νίκος Κεχάογλου και στις γυναίκες η Μιλένα Βελκόβα. “Η ΕΟΔ Ροδόπης αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη για τη συμμετοχή της ως φορέας υγειονομικής κάλυψης της διοργάνωσης, αφού εκτός από το αθλητικό γεγονός αναδείχθηκε και μια σημαντική στιγμή της ιστορίας του τόπου μας, όπως αυτή διαδραματίστηκε στις 6-9 Απριλίου του ’41”, αναφέρει ο πρόεδρος του παραρτήματος Ευστάθιος Γκεβρέκης.

«Πρώτες Βοήθειες» σε δύο παιδικούς σταθμούς

Ακόμη, η ΕΟΔ Ροδόπης συνεχίζοντας της κοινωνική της δράση, πραγματοποίησε σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών σε εργαζομένους δύο ιδιωτικών παιδικών σταθμών με βασικά θέματα: Βασική υποστήριξη ζωής – Θέση ασφαλείας – Πνιγμός από ξένο σώμα.

Τέσσερις πιστοποιημένοι εθελοντές της Ομάδας εκπαίδευσαν δεκαπέντε συνολικά άτομα, αρχικά σε θεωρητικό επίπεδο, και στη συνέχεια σε πρακτικό το οποίο έγινε με προπλάσματα ενήλικα και βρέφους.

“Η ΕΟΔ Ροδόπης προσφέρει πιστοποιημένη εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες, την οποία και έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, τον επίσημο ευρωπαϊκό φορέα σε αυτόν τον τομέα”, σημειώνει ο κ. Γκεβρέκης.